Hopp til innhold

Bill Clinton møtte statsministeren i Oslo

Den tidligere presidenten møtte dagens statsminister Erna Solberg og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i Oslo i dag.

Erna Solberg tok nettopp imot tidligere president Bill Clinton, som er på privat besøk til Norge.

Statsminister Erna Solberg tar imot USAs tidligere president Bill Clinton

I kveld ankom USAs tidligere president Bill Clinton statsministerboligen for middag og uformelle samtaler med statsminister Erna Solberg. Til stede var også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

– Jeg elsker jo Oslo, så jeg ville komme innom, sa Clinton til VG utenfor statsministerboligen.

Bill Clinton var USAs president fra 1993 til 2001. Han er gift med Hillary Clinton, som var Demokratenes presidentkandidat ved forrige presidentvalg i 2016.

Etter hans presidentperiode har Bill Clinton viet mye av sin tid til den veldedige stiftelsen «The Clinton Foundation». Stiftelsen arbeider blant annet med økonomisk utvikling, verdenshelse, jenters og kvinners rettigheter og klimaendringer.

– Den norske regjeringen vært en viktig samarbeidspartner i arbeidet mot klimaendringer. Jeg er imponert over Norges evne til å følge opp de klimaløftene de har gitt, sa den tidligere presidenten til VG.

Ifølge statsminister Erna Solberg hadde de hyggelige samtaler hvor Clinton fikk oppdatert seg på hvordan Norge ser på en del saker i verdenspolitikken. De snakket også om en del prosjekter Clinton-stiftelsen arbeider med.

– Han ba ikke om en krone fra oss, men han hadde noen interessante prosjekter som handler om de landene som er mest utsatt for klimaendringer, og som trenger å ha en stabil energitilgang i en situasjon hvor klimaendringene slår til, sa Solberg etter middagen.

Erna Solberg, Kjell Magne Bondevik og Bill Clinton

Statsminister Erna Solberg, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og USAs tidligere president Bill Clinton møtes utenfor statsministerboligen i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Omstridt stiftelse

Under valgkampen, før han ble valgt til president, sa Donald Trump at han ville be det føderale politiet FBI etterforske stiftelsen til Clinton. I januar i år ble det klart at stiftelsen blir etterforsket, blant annet etter mistanker om at de har fått penger i bytte mot politiske tjenester.

Clinton har også tjent store summer på å holde foredrag og taler. I 2015 viste regnskapene hans kone måtte legge frem som presidentkandidat at paret hadde tjent 180 millioner kroner på dette i løpet av halvannet år.

Flere besøk i Norge

I 1999 ble Bill Clinton den første sittende amerikanske presidenten som besøkte Norge.

Etter at han avsluttet sin presidentperiode har han også besøkt Norge flere ganger. I 2001 besøkte han daværende statsminister Jens Stoltenberg, og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik under et kort besøk. I 2003 møtte han igjen Bondevik, denne gangen for å snakke om hiv/aids-prosjekt.

Clinton var også i Norge i 2015, da holdt han blant annet et foredrag for ansatte i Utenriksdepartementet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ