Hopp til innhold

Her er «burkinien»

I disse varme sommerdager kan også muslimske jenter kaste seg ut i vannet. Bikinien for muslimske kvinner er nemlig oppfunnet - en burkini.

burkini

Burkinien dekker nesten hele kroppen. Men er det et plagg som vil slå an?

Foto: AWP Design

Det er i Sverige at en ny bikini, laget for muslimske jenter, selges for første gang. Bikinien er formet som en kjole og dekker til både armer, hode og bein.

- Jeg tror absolutt det her kommer til å slå igjennom. Man må våge å satse, sier Pontus Wiklander markedsansvarlig for AWP design.

Det er blant annet gjennom Aquawebshop.com at man kan kjøpe burkabikinien til en pris på rundt 1359 kroner. Bikinien finnes ikke i norske butikker ennå, men forhandlere kan kjøpe bikiniene inn for salg av sine butikker.

SE FLERE BILDER AV BURKINIEN HER

Dette ville jeg aldri hatt på meg. Den er så flagrende, fargerik og stygg.

Naseem

Gleder seg

Både i Australia, Nederland og England er bikinien blitt en stor suksess blant muslimske jenter. Mariam Javeed gleder seg til bikinien kommer i norske butikker:

- Det er veldig kult at man har fått til et sømmelig alternativ for muslimske jenter, sier Mariam Javeed.

Får du bruk for burkinien i helgen? I NRKs Nett-TV kan du se hvordan helgeværet blir .

Burkini

Naseem og Noshila er skeptiske til den nye burkinien for muslimske kvinner.

Foto: Fatima Elkadi / NRK

Mariam har ikke badet på stranden siden hun var en liten jente. Mange muslimske jenter bader ikke om sommeren da man ikke har alternative tilbud til muslimsk bademote. Mariam pleier å svømme inne når ulike foreninger arrangerer svømming for muslimske kvinner. Nå kan hun tenke seg å plaske ute i det fri.

- Det er en absolutt oppfordring til norske designere. Både i Tyskland og Nederland har man fått til alternative antrekk for muslimer som både trener og svømmer. Det er på tide at Norge også innser at vi lever i et flerkulturelt samfunn der også jenter som meg blir inkludert.

Mariam sier at hun ofte diskuterer dette med muslimske jenter og ser at behovet for anstendig svømmedrakt har vært der.

Testet den ut

Lama Abu-Isefian (26) og Salama Abu-Isefian (30) syntes ideen var veldig bra og testet burkabikinien for den svenske avisen Aftonbladet. De var strålende fornøyde med den spesielle bikinien.

- Det er en kjempebra idé, og mye bedre enn å hoppe i med klærne på, som mange muslimske jenter gjør, sier Lama.

De to jentene liker «bikinien» og har ingen problemer med å være påkledde på stranden om sommeren.

- Jeg håper drakten kommer i flere farger enn disse. Det er kult å kunne matche og se fin ut, sier norske Mariam Javeed som har sett bilder av drakten på nettet.

Skeptiske

Naseem (26) og Noshila (25) er skeptiske til drakten, men syntes den er fin for de som har et behov for å gå med den.

- Det er et veldig godt tilbud til de jentene som dekker hodet. Jeg har ikke behov for det, så derfor ville nok ikke den drakten vært aktuell for min del, sier Noshila.

Den muslimske motedesigneren Aheda Zanett (t.v.) sammen med en burkini-modell

Den muslimske motedesigneren Aheda Zanett (t.v.) sammen med en burkini-modell.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

Jentene syntes drakten vekker mer oppmerksomhet enn hvis man hadde badet i vanlige klær og derfor unødvendig for muslimske jenter som i utgangspunktet ikke skal vekke så mye oppmerksomhet.

- Dette ville jeg aldri hatt på meg. Den er så flagrende, fargerik og stygg, fniser Naseem.

Hun tror det er få som kommer til å kjøpe burkinien og mener at hvis man i utgangspunktet vil bade, så kan man gå på steder der det ikke er så mange mennesker.

- Den drakten gjelder ikke for alle muslimer. Vi lever i et samfunn der folk er blitt mer integrerte og avslappet i forhold til klær. Ikke alle dekker seg på den måten, man har ulik klesstil. Men jeg respekterer de som vil gå med den, sier Noshila.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ