BI vil ha gutter som er skoletapere

Vi mister mange av morgendagens ledere ved å kreve gode karakterer fra videregående skole, mener BI-rektor Tom Colbjørnsen.

Tom Colbjørnsen, rektor ved BI

– Det er flott at mange jenter går inn i høyere utdanning, men vi må ikke tape guttene. Det er en tendens til, hvis vi legger for stor vekt på karakterer fra videregående, til at for mange gutter sorteres ut, sier BI-rektor Tom Colbjørnsen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det nærmer seg eksamen ved BI i Nydalen i Oslo. Jenter med gode karakterer fra videregående skole skal bryne seg mot gutter som ikke har fullt så gode.

Resultatet er ikke gitt, sier rektor Tom Colbjørnsen. Gutter som ga blanke på videregående gjør det bedre på BI enn skoleflinke jenter.

– Vi vet fra andre sammenhenger at jenter har noe mer varierte livsinteresser enn gutter. Guttene er mer ensidige jobb- og karriereorienterte når de først bestemmer seg for hva de vil bli, enn det jenter er, sier Colbjørnsen til NRK.

– Det er kanskje noe av det man ser i studiesituasjonen også: Ved at jenter trenger kanskje noe mer tid, helt i begynnelsen av studiet, før de bestemmer seg endelig for hva de skal begynne med.

– Mister ledertalenter

Flere jenter enn gutter dropper ut av studiene ved BI, sa Colbjørnsen til Dagens Næringsliv onsdag denne uken.

BI-rektoren mener at Norge mister ledertalenter.

– Det er flott at mange jenter går inn i høyere utdanning, men vi må ikke tape guttene. Det er en tendens til at for mange gutter sorteres ut, hvis vi legger for stor vekt på karakterer fra videregående, sier Colbjørnsen.

(Saken fortsetter under bildet)

BI Nydalen

Flere jenter enn gutter med gode karakterer fra videregående skole starter å studere ved BI.

Foto: BI / Kai Myhre


Guttene blomstrer utover i studieløpet, mener fysikkprofessor Anders Malthe-Sørenssen ved Universitetet i Oslo.

– Jeg tror det skyldes, blant annet, at utfordringene blir annerledes, sier Malthe-Sørenssen.

– Jeg tror det er en del som i utgangspunktet er veldig faglig motiverte og inspirerte, men som kanskje ikke har fått de faglige utfordringene på videregående skole.

– Gutter tar skippertak

BI Nydalen

Utover i studiene ved BI slutter flere jenter enn gutter.

Foto: BI / Nicolas Tourrence

Førsteårsstudent Marit Solheim skal snart ta eksamen i PR.

– Jeg har egentlig følelsen av at jenter jobber mye mer igjennom hele året enn det gutter gjør. Jeg kjenner kjempemange gutter som tar skippertak nå på slutten, sier Solheim.

– Men de gjør det faktisk bra, og det tror jeg er fordi de får det presset over seg om at: «Vi må faktisk få til å slå jentene litt», tror hun.

For BI-student Alexander Dreimel har lyset gått opp nå.

– Tror du guttene blir mer motiverte når de kommer inn dørene her, enn de var ved skolepulten på videregående?

– Ja. Slik var det for meg i hvert fall, sier Dreimel til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger