Hopp til innhold

Bhatti varetektsfengsles i fire uker

OSLO TINGRETT (NRK): Islamisten Arfan Bhatti mistenkes for å ha skaffet og overlevert våpen som ble funnet i Oslo sist lørdag, og fengsles i fire uker. Bhatti anket kjennelsen på stedet.

DEMONSTRASJON UTENFOR USAs AMBASSADE I OSLO

PÅGREPET: Den norske islamisten Arfan Bhatti ble pågrepet av politiet i Oslo sent 16. mai.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til mistanke og at det er sannsynlig at Bhatti vil forspille bevis. Derfor varetektsfengsles han i fire uker med brev- og besøksforbud, slik politiet begjærte.

Flere våpen ble funnet i Oslo på lørdag, og en person ble da pågrepet, men politiet vil ikke si noe mer om omstendighetene for funnet.

– Navnet til Bhatti kom raskt inn i saken, og vi var nødt til å pågripe ham, sier politiadvokat Anne Cathrine Aga.

Pågripelsen av Bhatti skjedde sent på kvelden 16. mai.

«Beslaglagt en rekke våpen»

Ifølge fengslingskjennelsen er Bhatti mistenkt for å ha skaffet og overlevert våpen. Han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 191, grov ulovlig befatning med skytevåpen.

«Det er beslaglagt en rekke våpen med tilhørende ammunisjon.» «Det foreligger forklaringer og rapporter som knytter siktede (Bhatti red.anm.) til disse våpnene og som viser at det har vært kontakt mellom siktede og medsiktede i aktuelle tidsrom,» skriver tingrettsdommer Jørgen Monn i kjennelsen.

Bhatti anker

Aga vil ikke si noe om hva slags relasjon det er mellom Bhatti og de andre som er involvert i saken. To andre har vært pågrepet. En av dem er løslatt, mens en annen sitter varetektsfengslet.

– Vi er i en aktiv etterforskning og det er flere personer som er involvert. Det er allerede en som er varetektsfengslet i saken, slik at det er bevisforspillelse som er vårt fokus, sa Aga til NRK rett før fengslingsmøtet.

Anne Cathrine Aga og forsvarer Bernt Heiberg

FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat Anne Cathrine Aga og forsvarer Bernt Heiberg i Oslo tingrett.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Arfan Bhatti kom inn i rettslokalet 13.06, iført en mørkeblå treningsdress. Han er helt kortklipt på hodet, og har et kraftig, gråskimret skjegg.

Han ønsket ikke å bli fotografert.

Bhatti sier han er uskyldig og stiller seg uforstående til saken. Han anket kjennelsen på stedet.

Avviser 17. mai-kobling

– Bhatti forklarer at han ikke har noen relasjon til denne saken. Han er blitt pågrepet flere ganger kort tid før 17. mai, og hadde politiet ønsket ham ut av Oslo før 17. mai, kunne de bare bedt ham reise, sier forsvarer Bernt Heiberg.

Politiadvokat Aga avviser at pågripelsen hadde noe med 17. mai å gjøre.

– Jeg ser at Bhatti mener pågripelsen er politisk, men dette er en helt alminnelig straffesak. Vi pågriper kriminelle hver dag hele året, sier Aga.

Det er referatforbud fra fengslingsmøtet, så NRK kan ikke viderebringe detaljer rundt hva som ble sagt under rettsmøtet.

Politiadvokat Aga vil ikke svare på om de mener Bhatti er hovedmannen, eller hva de tror våpnene skulle brukes til.

«Politiet vil etterforske både hvor våpnene kom fra og til hvilket formål de var tiltenkt. Politiet har vist til at det blant annet skal foretas avhør av vitner og gjennomgang og kontroll av de opplysninger som er fremkommet i avhør, kontroll av trafikkdata, mv.» skriver dommeren.

Nekter fingeravtrykk

Bhatti har ifølge kjennelsen nektet å forklare seg for politiet, og har heller ikke villet bli avbildet, avgi blodprøve og fingeravtrykk, noe dommeren mener styrker grunnen til mistanke.

– Vi trenger DNA og fingeravtrykk for å sjekke det opp mot saken. Derfor vil vi gå til retten for å gjøre dette med tvang, sier Aga.

Bhatti mener politiet har dette fra før av, og at det derfor er unødvendig.

Bhatti ble i januar dømt til 14 dagers fengsel for vold mot sin kone. Høyesterett har avslått anke i saken. Bhatti anklaget politiet for å bevisst avstå fra å bruke bevis som taler i hans favør, og anmeldte politiet for grov uforstand i tjenesten.

Han er dømt flere ganger tidligere for trusler, utpressing og vold.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ