Hopp til innhold

Bhatti pågrepet før Obama-besøket

Arfan Bhatti er en av to pågrepne i forbindelse med sikkerheten rundt fredsprisutdelingen i Oslo. - Risikoeliminering, sier advokat John Christian Elden.

Politi utenfor Grand Hotell

Politi holder vakt utenfor Grand Hotell, der Obama skal bo under oppholdet i Oslo.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har pågrepet to personer på grunn av mistanke om overtredelse av Våpenloven. Oslo politidistrikt bistod i pågripelsene.

Disse opplysningene har kommet frem i forbindelse med en etterforskningssak hos PST, melder PST på sine nettsider.

- Sammenholdt med opplysninger fra tidligere straffesaker og den konkrete sikkerhetssituasjonen i Oslo denne uken, fant PST det riktig å pågripe disse to på dette tidspunktet, melder PST.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden

Foto: NRK

- Risikoeliminering

Advokat John Christian Elden bekrefter at Arfan Bhatti er den ene av de to pågrepne.

LES: Bhatti hardt ut mot PST

Arfan Bhatti ble i 2006 tiltalt for å ha planlagt en terrorhandling. Han ble senere frikjent for dette.

- Bhatti ble pågrepet ved 17-tiden i dag. Det ble ikke foretatt noen beslag eller nye funn i forbindelse med pågripelsen. Det er utelukkende snakk om en risikoeliminering før Obamabesøket. Bhatti var forberedt på pågripelsen, sier John Christian Elden.

Elden sier at Bhatti spurte om lov til å forlate Oslo under Obama-besøket. Men det fikk han i følge advokaten ikke tillatelse til av sikkerhetspolitiet.

- Jeg tror ikke han ville blitt pågrepet om ikke det hadde vært for Obama-besøket. Vi har ikke fått varsel om varetektsfengsling, så her satser sikkerhetspolitiet tydeligvis på å holde ham i inntil 72 timer. Altså inntil Obama har forlatt Norge, legger Elden til.

Den andre pågrepne skal, i følge politiet, være en 31 år gammel bekjent av Bhatti.

De to siktede vil inntil videre bli holdt i politiets varetekt.

Ikke kjent med Nobel-trusler

PST er ikke kjent med at det foreligger noen konkrete trusler mot selve fredsprisutdelingen og arrangementer i forbindelse med utdelingen.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST vil ikke si noe til NRK.no om saken har forbindelse med andre saker den siste tiden. Han bekrefter at Oslo politidistrikt bistod ved pågripelsen.

Bersen legger til at PST foreløpig ikke vil kommentere saken utover det som står i pressemeldingen.

Heller ikke Oslo politidistrikt ønsker å kommentere saken.

I justisdepartementet ville ingen kommentere arrestasjonene i kveld, skriver NTB De henviser til PST.

Det er politiadvokat Thomas Blom i PST som har utarbeidet den foreløpige siktelsen mot Bhatti og kameraten. Blom har også ledet etterforskningen av den såkalte terrorsaken møt Bhatti, melder NTB.

LES: Obama stenger Oslo

LES: 20 Obama-demonstrasjoner

Strenge sikkerhetstiltak

Barack Obama kommer til Norge torsdag morgen for å ta imot Nobels fredspris. Sikkerhetsopplegget rundt Obama og arrangementene han skal delta på er enormt.

Formelt er det politiet i Norge som står ansvarlig for presidentens sikkerhet så lenge han befinner seg i Norge. De får assistanse av Forsvaret og fra amerikanske Secret Service, hvor en fortropp allerede er i Oslo for å bli her frem til den 11. desember. De henter også hjelp fra svensk og dansk politi på utstyrssiden.

LES: Her er Nobel-programmet

LES: - Ikke gitt at terrorfaren øker når Obama kommer

AKTUELT NÅ