Hopp til innhold

NRK erfarer: Dommeren vil ha mer informasjon fra Norge før Bhatti-utlevering

Tirsdag ba Arfan Bhattis forsvarer om at hans klient løslates mot kausjon i Pakistan. Samtidig ba dommeren om mer informasjon.

Arfan Bhatti var lenket sammen med andre varetektsfengslede da han forlot rettssalen i Islamabad i Pakistan tirsdag. NRK erfarer at dommeren vil ha spesifisert hvorfor norske myndigheter ønsker at Bhatti utleveres til Norge.

Arfan Bhatti var lenket sammen med andre varetektsfengslede da han forlot rettssalen i Islamabad i Pakistan tirsdag. NRK erfarer at dommeren vil ha spesifisert hvorfor norske myndigheter ønsker at Bhatti utleveres til Norge.

Arfan Bhatti ankom rettssalen i Islamabad i Pakistan med håndjern. Etter å ha snakket med sin advokat satte han seg i salen med andre siktede som ventet på fremstilling. I 12.30-tiden var høringen i gang.

Høringen skjedde for lukket rett, og pressen ble sendt ut på gangen av hensyn til den pågående etterforskingen i både Norge og Pakistan.

I retten fremmet Bhattis pakistanske forsvarer Zia Ur Rehman søknad om kausjon, opplyser han til NRK.

– Min klient har fått unødvendig hard behandling på grunn av press fra norske myndigheter, sier forsvarsadvokaten.

Retten skal avgjøre om han løslates fra varetekt mot kausjon, og vil vurdere rømningsfaren, opplyste hans norske advokat John Christian Elden til NRK i går.

Zia Ur Rehman, Bhattis advokat i Islamabad

Zia Ur Rehman er Arfan Bhattis forsvarer i Pakistan.

Foto: NRK

Ved 12.40-tiden mottok dommeren kausjonsbegjæringen, men det ble besluttet at en avgjørelse først vil bli fattet ved neste høring i retten. Beslutningen vil skje tirsdag neste uke.

Bhattis forsvarer sier til NRK at dommeren godtok søknaden. Ifølge pakistansk rett, hadde dommeren mulighet til å avvise søknaden på stedet. Det ble ikke gjort.

Advokat Rehman sier at han tolker dette som et skritt i retningen av at Bhatti vil kunne bli løslatt mot kausjon.

Rehman har tidligere reist spørsmål om lovligheten til utleveringsbegjæringen fra Norge.

Han stiller seg spørrende til hvorfor ikke norsk politi kan komme til Pakistan for å avhøre hans klient.

NRK erfarer at dommeren ba pakistansk politi om å innhente mer informasjon fra norske myndigheter om hvorfor en utlevering er nødvendig.

Les også Dette er Arfan Bhatti

 Arfan Bhatti

Klomsæt: Er Bhatti uskyldig har han ingenting å frykte

Advokaten til 15 fornærmede etter Oslo-terroren, Sigurd Klomsæt, oppfordrer Bhatti om å be seg utlevert til Norge.

Bhatti har mulighet til å fremskynde denne prosessen selv. Hvis han er så trygg på at anklagene mot ham er grunnløse, så vil vi tro at han får en fair behandling i Norge, og da vil han bli en fri mann etter å ha fått sin sak prøvet her.

Advokat Sigurd Klomsæt

Sigurd Klomsæt, bistandsadvokat til 25-juni-rammede: Det er opp til Bhatti om han vil komme hjem tidlig, eller om han vil trenere det.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Klomsæt reagerer på at Bhatti ikke har bedt om å bli utlevert enda, og sier uteblivelsen øker påkjenningen for hans klienter.

Jeg vil oppfordre han på det sterkeste å ta de pårørendes og de som var tilstede sin vanskelig situasjon på alvor.

– Hva forteller dine klienter om sin situasjon?

De forteller om søvnløshet, at de drømmer om dramatiske situasjoner, de får flashbacks og mange er ikke i jobb i dag, nesten ett år etter terroren.

Pakistansk politi: – Fornøyd med utsettelsen

Bhattis norske forsvarer, John Christian Elden, sier til NRK at han har oppfattet at myndighetene i Pakistan opplever press fra myndighetene i Norge.

– Det er ikke unaturlig at norske myndigheter ser saken som viktig. Bevisene blir imidlertid ikke bedre uansett hvor mye det presses, og jeg skjønner at politiet i Pakistan trenger mer drahjelp fra norske myndigheter om de skal komme noen vei, sier Elden.

NRK har vært i kontakt med Oslo politidistrikt, de ønsker ikke å kommentere saken.

Les også Vil ha ekstern gransking etter 25. juni-skytingen

POliti på åstedet etter Oslo-skytingen

Det føderale politiet i Pakistan, FIA, bekrefter overfor NRK at de gikk mot å løslate Bhatti.

– Vi er fornøyde med utsettelsen. Og vil nå ha møter med norsk politi og ambassaden for å forberede oss til neste høring, sa en tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt.

Den kjente norske islamisten Arfan Bhatti ble i september i fjor siktet for medvirkning til terroren i Oslo i juni 2022. Siden den gang har han vært internasjonalt etterlyst.

Norsk politi har forsøkt å få Bhatti utlevert fra Pakistan siden november i fjor. Der har han vært siden 8. juni 2022.

Risikerer 30 år i fengsel

Rettsmøtet i dag er det tredje Bhatti møter opp til. Først om en måned eller to vil hele saken tas opp, med bevisførsel, som er oversendt fra norsk politi.

Blant annet en dialog fra meldingstjenesten Telegram, hvor en norsk tjenesteperson fra E-tjenesten utga seg for å være islamist. I dialogen har han chattet med det politiet mener er Arfan Bhatti.

Islamabad, Bhatti

Utenfor rettslokalene i Islamabad.

Foto: NRK

Advokat Rehman i Pakistan sa til NRK mandag at han ikke synes bevisene mot Bhatti er gode nok.

Forholdene Bhatti er siktet for har en strafferamme på 30 år. Han ble pågrepet av pakistanske myndigheter den 26. september i fjor.

Arfan Bhatti mener at siktelsen er grunnløs, og at han er uskyldig. Han sier via sin advokat i Pakistan at han gjerne kommer til Norge frivillig, men ikke ønsker å eskorteres av politi.

Les også Oslo-skytingen: Forsvarer mener E-tjenesten får bestemme over etterforskingen

Zaniar Matapour - bildet er hentet fra et overvåkningskamera på en restaurant i oslo. Matapour har på seg blå tskjorte og en sort lue. Han har grånende skjegg. Rundt ham er trebord og mørke skinnstoler. Han ser til høyre ut av bildet.

Bhatti er en av fire siktede etter Zaniar Matapour skjøt og drepte to personer, og skadet flere i Rosenkrantz' gate i Oslo 25. juni 2022.

De tre andre, blant dem Matapour, er varetektsfengslet i Norge. NRK har tidligere omtalt at Matapour og Bhatti hadde kontakt i forkant av skytingen.

Endret 16 mai, kl. 18:39: I en tidlgiere versjon stod det at e-tjenesten kommuniserte med angivelig Bhatti på WhatsApp. Det korrekte er meldingstjenesten Telegram.

AKTUELT NÅ