Bhatti begjærer seg løslatt

OSLO TINGRETT (NRK): Afran Bhatti ble torsdag ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling. Han bestrider siktelsen og begjærer seg løslatt.

Arfan Bhatti
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Islamisten Arfan Bhatti ble torsdag fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Bakgrunnen for politiets ønske om å varetektsfengsle Bhatti er at de frykter at han skal unndra seg straffeforfølgelse.

Torsdag ettermiddag blir det kjent at Bhatti bestrider siktelsen og begjærer seg løslatt. Bhattis advokat John Christian Elden mener siktelsen er svært spesiell og at politiet har underliggende motiver.

– I en sak med så begrenset alvor, kommer tre år etter med en siktelse, og forsøker seg med en fengsling, virker svært spesielt. Det er ifallfall grunn til å tenke tanken om at det er underliggende motiver, sier Elden like etter møtet.

Hvilke underliggende motiver?

– Det må politiet selv svare på, sier Elden.

Artikkelen fortsetter under klippet.

Aktor om Bhatti-siktelsen

– Vi mener at det er en nærliggende fare for at han vil unndra seg den videre forfølgingen av den straffesaken vi har etterforsket, sier politiadvokat Trine Dyngeland til NRK etter fengslingsmøtet.

– Fikk kunnskap om at han var på vei til Norge

Hvordan jobber politiet med saken nå?

– Saken er ferdig etterforsket. Den vil bli oversendt til statsadvokaten i Oslo for en påtaleavgjørelse, sier politiadvokat Trine Dyngeland.

Hvordan fikk dere vite at han var på vei til Norge?

– Vi fikk kunnskap om at han var på flyet, mer enn det vet jeg ikke, sier Dyngeland.

Hva gjør dere dersom han ikke fengsles?

– Da gjør vi en vurdering om vi skal be om en oppsettende virkning og anke det videre til lagmannsretten.

Sjekket kamerautsyret

Tre av Bhattis støttespillere var til stede under fengslingsmøtet, deriblant Ubaydullah Hussain. Bhatti smilte og vinket til Hussain da han ankom retten.

Etter hva NRK erfarer sjekket politiet kamerautsyret til støttespillerne etter fengslingsmøtet for å undersøke om de har brutt fotoforbudet. De hadde med egen fotograf som filmet og tok bilder.

Innsatsleder ønsker ikke kommentere dette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ubaydullah Hussain

– Vi er her for å støtte vår bror. Det sier seg selv at jeg og bror Afran står hverandre nær. Som muslim er det min plikt å støtte ham, sier Ubaydullah Hussain til pressen etter fengslingsmøtet.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Ba om fire uker

Politiadvokat Trine Dyngeland ba Oslo tingrett om å fengsle Bhatti i fire uker uten restriksjoner. Møtet ble holdt under streng sikkerhet i sal 207 i Oslo tinghus, men gikk for åpne dører.

Bhatti er siktet i en eldre straffesak, som innebærer familievold og trusler.

– Det er en sak vi ikke har fulgt, fordi han ikke har vært i Norge, men det er ikke sånn at man slipper å bli etterforsket bare fordi man forlater Norge, sier Hansen.

Torsdag morgen ble Bhatti avhørt av etterforskere fra Stovner politistasjon etter at han ble pågrepet av politiet da han ankom Gardermoen med fly fra Pakistan onsdag ettermiddag. Han hadde da vært etterlyst i Norge siden 15. februar 2013.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger