Betew erkjenner å ha møtt kriminelle

OSLO TINGRETT (NRK): Nokas-dømte Metkel Betew erkjente i retten i dag å ha hatt kontakt med andre kriminelle etter at han ble løslatt. Statsadvokaten frafaller delen av tiltalen om at Betew skal ha begått nye lovbrudd.

Advokat Marius Dietrichsen

Forsvarer for Metkel Betew, Marius Dietrichson forteller at Betew vedgår å ha hatt kontakt med andre kriminelle, men at dette ikke er grunnlag for å sette ham tilbake i forvaring.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Marius Dietrichson og statsadvokat Tormod Haugnes under rettsaken mot Nokas-dømte Metkel Betew

Forsvarer Marius Dietrichson og statsadvokat Tormod Haugnes under rettssaken mot Nokas-dømte Metkel Betew.

Kort tid etter at Nokas-dømte Metkel Betew ble løslatt fra forvaring, skal han ha møtt flere medsammensvorne fra Nokas-ranet, ifølge statsadvokat Tormod Haugnes.

Betew står i dag tiltalt i Oslo tingrett for å ha brutt vilkårene som Høyesterett satte, da Nokas-raneren ble løslatt i 2014.

Ifølge Haugnes skal Betew ha møtt Nokas-dømte Thomas Thendrup, Alf Henrik Christensen, Ridvan Halimi, Kjell Alrich Schumann og den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes.

Betew innrømmet i retten at han også har hatt kontakt med hjernen bak Nokas-ranet, David Toska.

Brukte engangstelefoner

– Jeg har møtt kanskje ti stykker som er dømt for alvorlig kriminalitet. De første møtene var rundt en måned etter at jeg slapp ut, innrømte Betew under sin forklaring.

Betew understreker at han ikke har begått noe straffbart.

– Det er ikke så lett å få nye venner, når du har sittet så lenge inne. Jeg visste at det ikke var lov. Jeg brukte engangstelefoner når jeg hadde kontrakt med straffedømte. Jeg prøvde å holde det skjult, og det beklager jeg, sa han.

– Urettferdig

Betew var gråtkvalt under deler av forklaringen sin.

– Nå skal jeg gjeninnsettes fordi jeg har kontakt med straffedømte, og så setter de meg tilbake med bare straffedømte. Jeg synes det er litt absurd. Jeg synes det er jævlig urettferdig hvis det skjer, sa han.

I morgen vitner blant annet spanere fra politiet.

– Av vår bevisførsel vil det fremgå at kontakten med kriminelle har skjedd under litt spesielle møter. Betew innrømmet i sin forklaring at han også hadde hatt møter med David Toska. Det hadde ikke vi opplysninger om. Det øker jo bare på, sier Haugnes.

Frafalt deler av tiltalen

I tillegg til å ha møtt andre kriminelle, mener statsadvokaten at Betew har begått nye lovbrudd mens han var ute av fengsel. Blant annet skal han ha planlagt et drap. Den delen av tiltalen er imidlertid frafalt i saken som nå går for tingretten.

– Da står vi igjen med påstanden om at han skal ha møtt enkelte av sine tidligere venner med et kriminelt rulleblad. Skal han da settes tilbake i forvaring, spør forsvarer Marius Dietrichson.

Vilkår

Betew er underlagt en rekke vilkår under prøveløslatelsen. Blant annet heter det at han ikke skal ha kontakt med kriminelle elementer.

– Det er satt klare vilkår for hvordan han skulle innrette sitt liv. Det må erkjennes at enkelte av de punktene ikke er fulgt. Men det er ikke grunnlag for gjeninnsettelse, sier Dietrichson.

Betew i NOKAS-saken

Nokas-dømte Metkel Betew vedgår at han har møtt andre kriminelle etter at han ble løslatt.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger