Betaler millioner for tomme fengselsplasser

Nesten halvparten av plassene i det norsk-leide fengselet i Nederland, står tomme. Det har kostet justisdepartementet minst 10 millioner kroner – bare de siste fire ukene.

korridor norgerhaven prison
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det nederlandske fengselet Norgerhaven åpnet for norske fanger 1. september. Regjeringen har inngått en avtale med Nederland om å leie 242 fengselsplasser her, for å få ned soningskøen i Norge.

Hver av disse plassene koster i overkant av 3000 kroner per døgn.

Likevel står 109 plasser fortsatt tomme, mer enn en måned etter at de ble overtatt av Justisdepartementet. Bare de siste fire ukene har disse ubrukte plassene kostet justisminister Anders Anundsen minst 10 millioner kroner.

Regner man med hele perioden etter at fengselet ble tatt i bruk for Norges del, er tallet nærmere 15 millioner kroner.

Fengselsavtalen er omstridt, og tidligere har det kommet frem at en tredjedel av fangene som skal sendes til Nederland, nekter å dra.

– Uakseptabelt

Hadja Tajik

REAGERER: Aps justispolitiske talsperson, Hadja Tajik, mener justisministeren sløser når han betaler for ubrukte fengselsplasser i utlandet.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Arbeiderpartiets nestleder og justispolitisk talsperson, Hadja Tajik, reagerer sterkt på det hun mener er sløsing.

– Dette er en meningsløs bruk av fellesskapets penger. Å sende så mye penger rett ut av vinduet i stedet for inn i norske fengselsplasser, er uakseptabelt.

Hun mener hele regjeringens avtale med Nederland er et forhastet påfunn for å få justisminister Anundsen til å fremstå handlekraftig.

– Det løser ikke noen av problemene norsk kriminalomsorg står overfor, sier hun.

– Ap er misunnelige

Justisdepartementet avviser på sin side at de ekstra utgiftene for tomme plasser i Nederland er problematiske.

– Det har hele tiden vært planen å bruke litt tid på å fylle opp fengslet. Vi er i rute med det, og regner med å ha alle plassene fylt innen utgangen av oktober, forteller statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen.

De siste to ukene, har bare 19 fanger blitt sendt til fengselet. Brein-Karlsen sier likevel at tilstrømmen til Nederland ikke har stoppet opp. Han vil heller ikke være med på at dette er sløsing av fellesskapets penger.

– Vi er veldig fornøyd med hvordan dette går, så da får vi heller godta at Arbeiderpartiet er misunnelige for at vi får til en så god løsning på så kort tid.

– Dette er et godt fengsel, så det stemmer ikke at det har vært en forhastet løsning. Men vi har i hvert fall aldri fått i gang 242 fengselsplasser så fort noen gang.

Vidar Brein-Karlsen

MISUNNELIG: Statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, mener Arbeiderpartiet er misunnelig på regjeringens avtale med Nederland om å la norske fanger sone i Norgerhaven fengsel.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger