Hopp til innhold

Beskytter mot mer enn livmorhalskreft

HPV-vaksinen som beskytter kvinner mot livmorhalskreft er enda mer effektiv enn man har trodd. Likevel får to av ti norske jenter fortsatt ikke vaksinen.

HPV-vaksinering på skole i USA

Det er bred enighet om at HPV-vaksinen som beskytter mot livmorhalskreft fungerer godt. Likevel er det fortsatt kritikere som mener bivirkningene ikke er godt nok dokumentert.

Foto: Joe Raedle / Afp

Ellen Furuseth, lege i Folkehelseinstituttet

Lege hos Folkehelseinstituttet Ellen Furuseth mener enda flere burde få vaksinen som skal hindre livmorhalskreft.

Foto: Anne Lene Solbakken / Folkehelseinstituttet

I Australia tok de i bruk vaksinen allerede i 2007 og det har gitt gode resultater. Antall kjønnsvorter er nærmest null hos jentene som har fått vaksinen, viser studien fra British Medical Journal. Også hos heterofile gutter har tilfellene blitt langt færre etter at jentene begynte å få vaksine.

Der vaksineres jenter opp til 26 år, mens i Norge er det kun jenter i 7. klasse som får tilbud om gratis vaksine. Lege i Folkehelseinstituttet Ellen Furuseth mener flere burde få vaksinen.

– Vi mener at en innhentingsvaksine for jenter opp til 26 år vil ha god effekt. Men det er politikerne som må bevilge penger til dette, og vi forstår at de må velge mellom flere gode formål innen helsetjenesten, sier Furuseth.

– Ingen tvil om at den fungerer

Overlege Mari Nygård ved Kreftregisteret

Overlege hos Kreftregisteret Mari Nygård har selv forsket på HPV-viruset. Hun viser til studien fra Australia som konkluderer med at vaksinen er svært effektiv mot kjønnsvorter.

Foto: Kreftregisteret

Overlege i Kreftregisteret Mari Nygård har selv forsket på HPV-vaksinen og fått midler fra MSD Norge som har vært med på å utvikle vaksinen. Hun mener det er liten tvil om at den virker bra.

– Etter vaksinering ser man en rask nedgang i antall kjønnsvorter. Og den nedgangen fortsetter og fortsetter. Jeg syns det er et kraftig bevis på at vaksinen fungerer godt på HPV-viruset.

Viruset smitter ved seksuell omgang og rundt 70 prosent av oss blir smittet i løpet av livet. Noen av typene er ufarlige og merkes ikke, mens andre HPV-typer kan gi kjønnsvorter eller føre til celleforandringer som øker risikoen for livmorhalskreft hos kvinner.

Finnes vaksinekritikere

Selv om det er bred enighet blant leger og helseforskere om at vaksinen virker godt, finnes kritikere som mener bivirkningene fra vaksinen ikke er godt nok undersøkt. Vaksinekritiker Sandy Lunøe er med i Facebook-gruppen Si nei til HPV-vaksine.

– Vi føler at vi ikke får nok svar og nok informasjon til å ta et informert valg om det er riktig med vaksine på barna. Folk tror vi er litt gale som diskuterer vaksiner og bivirkninger, men vi fortsetter å stille kritiske spørsmål, sier Lunøe til NRK.

I Norge har over 150 000 jenter tatt vaksinen, og det er meldt om 581 tilfeller av bivirkninger. 37 av disse er betegnet som alvorlige.

Ingen medisinere som NRK har vært i kontakt med stiller seg kritiske til vaksinen.

(saken fortsetter under bildet)

HPV-vaksine Gardasil

Vaksinen som beskytter mot HPV-viruset heter Gardasil. Den blir tilbudt alle skolejenter i 7. klasse, og 79 % velger å ta vaksinen.

Foto: Charles Buchanan / Ap

To av ti dropper vaksinen

Det var i 2009 HPV-vaksinen ble en del av vaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse i Norge.

Furuseth i Folkehelseinstituttet forteller at 79 % av jentene tar alle tre dosene og blir helt vaksinert mot viruset.

– Sammenlignet med andre europeiske land så er det ikke så verst dekning. Men vi ønsker gjerne at enda flere skal få ta del i den gode effekten vaksinen gir, sier hun.

  • Les også:

AKTUELT NÅ