Beskyldte Støre for tåkeprat - nekter selv å svare om skattekutt

Høyre og statsminister Erna Solberg har kritisert Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet for tåkeprat og lite konkretisering av partiets skattepolitikk. Nå nekter de selv å svare.

Statsminister Erna Solberg (H) på politisk kvarter i pollen i Arendal

Statsminister Erna Solberg (H) kunne ikke konkretisere skattepolitikken til Høyre på politisk kvarter i pollen i Arendal

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Solberg og flere profilerte Høyre-topper har gang på gang hamret løs på Støre og Arbeiderpartiet for det de blant annet mener er skattepolitisk tåkeprat. Kritikken har blant annet gått på at Ap ikke konkretiserer skattepolitikk og -nivå foran neste års valg.

I dag var statsministeren gjest i NRK.

Der gjentok statsministeren at både hun og Høyre ønsker en konkretisering av hovedmotstanderens politikk blant annet når det gjelder skatt.

Kan ikke svare konkret på skatt

Da går jeg ut fra at du har svar på hvor mye dere selv har tenkt til å sette ned skattene?

– Vi er enda ikke ferdige med programbehandlingen på dette, men vi skal gjennomføre skattereformen. Vi kommer også til å se på hvordan vi skrur skattesystemet i mer miljømessig retning...

Regningen for skattelettene så langt er 18,5 milliarder kroner. Hvor mye lenger ned skal vi?

– Vi er ikke ferdige med programbehandlingen, men noen av de store skattereformene Høyre har jobbet med er vi i havn med. Jeg tror vi kommer til å være mindre ambisiøse rundt skatteletter i den kommende perioden enn vi har vært i denne.

Så mindre enn 18,5 milliarder, men du kan ikke gi et konkret tall?

– Jeg har respekt for at vårt parti også skal få lov til å ha sin programbehandling. Men det kommer ikke til å bli skatteøkninger. Det kommer til å bli lavere skatter, og det kommer til å bli tilpasset norsk økonomi, sier Solberg.

Jonas til Erna: – Svar konkret selv

Jonas Gahr Støre på Pollen i Arendal sommeren 2016

Jonas Gahr Støre (Ap) ber Høyre fokusere på å konkretisere egen politikk før de kritiserer andre for å være lite konkrete.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Det får Støre til å riste på hodet.

– Boomerangen kommer tilbake og treffer dem. Statsministeren gir helt utflytende svar om hvor store skattekutt de skal ha.

Han synes det er merkelig at statsministerens parti har kjørt hardt på at Arbeiderpartiet skal konkretisere hver krone i sine forslag, mens de selv ikke har gjort tilsvarende avklaringsjobb i Høyre.

Les også: Dette gjør Jonas til kongen av Stortingsspillet

– Vi gir mer presise svar, og det endelige nivået skal avklares nærmere valget. Det vi hørte her, var en tydelige avsløring av at de bør tenke mer på egen politikk og ikke hoppe unna ved å peke på oss, sier Støre og krever selv en konkretisering fra Solberg:

– Spørsmålet er hvor mye oljepenger de har tenkt til å bruke. De store skattekuttene er jo hentet gjennom å bruke våre barns pensjonspenger i oljefondet og betale ut enkeltkroner til skattekutt i dag. Spørsmålet er hva regningen er, og det svaret kan de ikke si noe om. Svar selv, så skal vi kommentere det.

I kveld barker Solberg, Støre og de andre partilederne sammen i partilederdebatt fra Arendal på NRK 1.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger