Hopp til innhold

Beskylder Vatikanet for grådighet og sløseri

En ny bok skrevet av den italienske journalisten Gianluigi Nuzzi, avslører urovekkende detaljer om Vatikanet og pave Frans.

Pave Frans velsigner folk på Petersplassen

Nuzzi forteller i boken om stor motstand fra Vatikanet i reformutvalgets arbeid med å kartlegge den økonomiske tilstanden.

Foto: OSSERVATORRE ROMANO / Ap

I boken «»Merchants in the Temple«», som utgis på torsdag, siterer journalisten konfidensielle dokumenter og samtaler som påstått beviser at millioner av euro har blitt sløst bort i Vatikanet.

Pengene skal blant annet ha blitt brukt på ekstrem luksus, tapte leieinntekter, eller gått rett i lommene til grådige monsignors.

Opprettet reformutvalg

Pave Frans, gikk etter han ble valgt i 2013, hardt ut for å rydde opp i Vatikanets økonomiske tilstand. Et av pavens tiltak var å opprette et reformutvalg bestående av åtte eksperter som skulle samle informasjon, og deretter begynne arbeidet med å reformere vatikanets økonomiske situasjon.

I boken hevdes det at utvalget ble møtt av sterk motstand, og at det var nærmest umulig å hente ut informasjon.

Gianluigi Nuzzi

På torsdag slipper journalisten Gianluigi Nuzzi sin nye bok om Vatikanet. Bokens forgjenger 'His Holiness: The secret papers of pope Benedict XVI' ble en bestselger.

Foto: Domenico Stinellis / Ap

Nå frykter Vatikanet at boken kan skade deres omdømme.

– Slike publikasjoner hjelper på ingen måte etableringen av klarhet og sannhet, men avler heller forvirring og tendensiøse konklusjoner, sier en talsperson for Vatikanet i en pressemelding mandag.

Den spanske presten monsignor Lucio Angel Vallejo Balda, og lekkvinnen Francesca Chaouqui, var begge med i dette utvalget. De to ble arrestert på mandag og er siktet for å ha stjålet konfidensielle dokumenter som har blitt brukt i boken.

Chaouqui ble løslatt fra varetekt mandag kveld etter at hun sa seg villig til å samarbeide med politiet. Balda sitter fortsatt i varetekt.

Pave Frans

Boklanseringen markerer en ny fase i den såkalte 'Vatileaks' skandalen som begynte før valget av pave Frans.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

– Kostnadene er ute av kontroll

Vatikanet selv mener boken er et resultat av tillitsbrudd og svik.

– Denne boken bærer frukter av et grovt tillitsbrudd mot pave Frans. Bruken av de konfidensielle dokumentene er grov utnyttelse av systemet, sier en talsperson for Vatikanet i en pressemelding mandag.

Det kommer også frem at paven selv har møtt motstand for sine forsøk på å reformere, spesielt fra Roman Curia som er Vatikanets administrative apparat.

Paven skal ha sagt i et hemmelig møte at han ville ha større innsikt i Vatikanets økonomi, og at «»kostnadene er ute av kontroll«».

Kan få alvorlige konsekvenser

Ingrid Rosendorf Joys er samfunnskontakt ved Oslo katolske bispedømme. Hun mener boken kan få alvorlige konsekvenser.

– Hvis disse nye avsløringene etterlater inntrykket av at paven ikke lykkes i reformarbeidet, kan de faktisk skade reformene, selv om intensjonen for lekkasjene kan ha vært den motsatte.

Hun kaller lekkasjen en skandale.

–Alle typer skandaler svekker kirkens troverdighet, og gjør at mennesker ikke lytter til det kristne budskapet, sier Rosendorf Joys.

Ikke første gang

Og det er ikke første gang Vatikanet sliter med lekkasjer og hemmelighold. I 2012 ble den daværende pave Benedicts hovmester arrestert og dømt for å ha stjålet og videreformidlet innholdet i hemmelige dokumenter til Nuzzi.

AKTUELT NÅ