Hopp til innhold

Beskylder Jens for eldrebløff

Jens Stoltenberg lovet 12.000 nye plasser i eldreomsorgen, men fortalte ikke at det inkluderer oppussing og rehabilitering av eksisterende plasser. – En stor bløff, sier Høyre.

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg mener han og regjeringen er godt på vei til å oppfylle eldreløftet.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Jens Stoltenberg, Arbeiderpartiet og resten av regjeringen har lovet 12.000 nye plasser i eldreomsorgen innen 2015. Nå sier de at de har klart nær 6.000 og ligger godt an til å nå målet.

Samtidig viser tall kommunene selv melder inn til Kostra at antall plasser bare har økt med 944 siden løftet ble gitt.

I hele landet.

Det forklarer regjeringen med at «nye» også inkluderer allerede eksisterende sykehjemsplasser som pusses opp og rehabiliteres.

Det sa ikke Stoltenberg noe om i valgsendingene i NRK under valgkampen i 2007.

Høyre: – Dette er en stor bløff

Bent Høie (H)

Bent Høie (H)

Foto: NRK

I et valgstudio i NRK utfordret Erna Solberg statsminister Jens Stoltenberg på hvordan han og regjeringen skulle takle utfordringene i eldreomsorgen og løftet om 12.000 nye plasser.

– Når vi øker med 12.000 plasser (i eldreomsorgen, red.anm.) så innebærer det økt kvalitet og bedre tilbud.

I juli 2010 dukker det opp en artikkel på Arbeiderpartiets egne hjemmesider under tittelen «12.000 nye plasser i eldreomsorgen».

Da hadde Husbanken gitt tilsagn om tilskudd til mer enn 3.000 plasser. Videre stod det blant annet:

«Her er det imidlertid viktig å være klar over at det tar tid fra et bygg får tilsagn til det ferdigstilles. Det kan derfor ta noe tid før vi ser resultatene.»

Ikke ett ord om rehabilitering og oppussing her heller.

Saken har fått helsepolitisk talsmann Bent Høie i Høyre til å gå i taket.

– I realiteten er dette en stor bløff fordi ordet «nye» er valgt med omhu for å dekke over at det ikke var snakk om flere plasser, men at eksisterende plasser i all hovedsak skal bygges om til høyere standard, sier Høie.

Det betyr også at sykehjemsdekningen blir den samme i 2015 som i 2009, stikk i strid med det Høie mener Stoltenberg har forledet folk til å tro.

Regjeringen holder på sitt

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

Anne-Grethe Strøm-Erichsen

Foto: Peter von Tangen Jordan / NRK

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier løftet regjeringen har gitt har vært krystallklart.

– Vi har vært veldig tydelige på at innen 2015 skal vi ha gitt tilsagn på tilskudd til 12.000 nye sykehjems eller heldøgnsomsorgsplasser. Per i dag er vi godt i gang med det og halvveis ved målet, sier Strøm-Erichsen.

– Når dere lovte tilsagn om tilskudd til 12.000 nye plasser så betød altså ikke det 12.000 plasser i tillegg til de som allerede eksisterte?

– Nei, vi var tydelige på at dette også skulle kunne brukes til eldre bygningsmasse som ellers ville blitt revet. Det er et stort poeng.

– Har dere lurt velgerne?

– Nei, det mener jeg ikke.

– Når dere sier 12.000 nye plasser, hvor mange tror dere oppfattet at dere egentlig bare mente å opprettholde de plassene som allerede eksisterte?

– Det er ikke det det er snakk om. Det er ikke det det er snakk om. Det har hele tiden vært meningen at de skulle få fornye sin eksisterende bygningsmasse, men det er også behov for å bygge nye plasser. Det vil komme.

AKTUELT NÅ