Hopp til innhold

Beruset politimann truet taxisjåfør – førte til full ransutrykning

En politimann fra Sør-Øst politidistrikt ble ilagt et forelegg for tjenestefeil og grov kroppskrenkelse, etter at han på vei hjem fra julebord truet en taxisjåfør i beruset tilstand. Politimannen er ikke lenger tilsatt i politidistriktet.

Politihuset i Tønsberg

BOT: Politimannen er ansatt i Sør-Øst-politidistrikt, som består av de tidligere politidistriktene Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Telemark og Tønsberg. Her er politihuset i Tønsberg, det nye distriktets hovedsete.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Natt til 11. desember i fjor viste politimannen frem tjenestebeviset sitt til en taxisjåfør ved Vestfold Taxi. Han skal ha truet sjåføren til å gi ham førerkortet.

Politimannen hadde vært på julebord kvelden hendelsen fant sted, og var ikke på jobb da dette skjedde.

Det kommer frem i en fersk avgjørelse fra Spesialenheten for politisaker.

Truet med å slå taxisjåføren

I sin forklaring til Spesialenheten sier politibetjenten at han hadde kjøpt et brett med shots, og at det etter det «ble mørkt».

Spesialenheten for politisaker

Spesialenheten for politisaker har gransket hendelsen som skal ha skjedd like før jul i fjor.

Foto: Mette Finborud Børresen

Politimannen skal ha vært passasjer i taxien. Under turen ba han taxisjåføren om å vise frem papirer, og det var her politimannen fremviste tjenestebeviset sitt.

Taxisjåføren forklarte senere til politiet at den berusede politimannen tok tak i jakka hans rett under halsgropen med den ene hånden, samtidig som han knyttet den andre hånden og holdt den foran sjåførens ansikt.

«B (taxisjåføren) opplyste også at A (politimannen) tok tak i ham og truet med å slå om han ikke fikk Bs førerkort. A hadde også tilegnet seg Bs mobiltelefon», heter det i en anonymisert versjon av påtalevedtaket som NRK har fått tilsendt.

Utløste ransalarm

Taxisjåføren skal ha følt seg svært truet, og gav politimannen førerkortet sitt etter at han flere ganger hadde avvist politibetjentens forespørsler.

Taxisjåføren skal ha utløst taxiens alarm, slik at lyden fra bilen ble overført direkte til taxiselskapets callsenter.

Ved callsenteret ble situasjonen oppfattet som et ran, ettersom politimannen gjentatte ganger spurte om å få taxisjåførens oppholdspapirer, legitimasjon og mobiltelefon.

– Kan svekke tilliten til politiet

Juridisk rådgiver i Spesialenheten for politisaker, Camilla Lie, sier til NRK at det ikke er ofte de opplever slike saker.

Camilla Lie

Juridisk rådgiver for Spesialenheten for politisaker, Camilla Lie, sier til NRK at det har vært et fåtall saker der politimenn i beruset tilstand har trådt inn i tjeneste.

Foto: PRIVAT

Ifølge Lie har de kun opplevd et fåtall saker tidligere hvor tjenestepersoner i beruset tilstand har brukt politimyndigheten sin.

– Slik opptreden er uheldig og vil kunne bidra til å svekke tilliten til politiet, sier Lie.

Ransalarmen førte til at det ble sendt flere politipatruljer til stedet under hendelsen, både fra stedet politimannen tjenestegjorde og fra politistasjoner i nabobyene.

«Sjokkert og skamfull»

Hendelsen ble anmeldt til Spesialenheten, som etter å ha etterforsket saken fant det bevist at taxisjåførens versjon av hendelsesforløpet stemte. Spesialenheten mener politimannen i sivil forsettlig og grovt hadde brutt en tjenesteplikt, og krenket taxisjåføren ved å ta ham i jakken.

«Han er sjokkert og skamfull, og syntes det er frustrerende at han selv ikke husker noe fra hendelsen», står det i påtalevedtaket.

Ikke lenger ansatt i politidistriktet

Politimannen straffes med et forelegg for tjenestefeil og kroppskrenkelse etter Straffeloven. Mannen har godtatt forelegget.

Visepolitimester i Sør-Øst politidistrikt, Steinar Kaasa, skriver i en e-post til NRK at politibetjenten ikke lenger er tilsatt i politidistriktet.

Politidistriktet vil ikke svare på om mannens arbeidsforhold har opphørt som følge av hendelsen i fjor vinter.

AKTUELT NÅ