Berthold Grünfeld er død

Professor og psykiater Berthold Grünfeld døde i dag av kreft, 75 år gammel.

Berthold Grünfeld er død

Berthold Grünfeld fotografert 2.juni 2006

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Grünfeld ble født 22. januar 1932 i byen Bratislava i det tidligere Tsjekkoslovakia.

Han var sønn av den jødiske kvinnen Frederika Grünfeld, men bodde sine første år hos katolske fosterforeldre.

26. oktober 1939 kom 46 foreldreløse jødiske barn som flyktninger til Oslo fra Tsjekkoslovakia. Barna som kom til Norge ved hjelp av Nansenpass, ble plassert i pleiehjem rundt om i landet. En av guttene var sju år gamle Berthold Grünfeld.

 

Barnehjem

Grünfeld fikk bo hos en jødisk familie i Trondheim, men da tyskerne okkuperte Norge ble han overført til det jødiske barnehjemmet i Oslo. Der ble han boende inntil oktober 1942, da det ble satt i gang med arrestasjoner av jødene.

Det lyktes å få Berthold og de andre barna på barnehjemmet over til Sverige hvor de ble boende fram til frigjøringen i 1945. Deretter ble han igjen plassert på det jødiske barnehjemmet i Oslo.

 

Berthold Grünfeld med kona Gunhild.

Berthold Grünfeld og kona Gunhild fotografert 18.april 2007.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det jødiske samfunnet la merke til at dette var en usedvanlig evnerik gutt og bestemte seg for å påta seg kostnadene med Bertholds utdanning.

Lege og debattant

Berthold Grünfeld ble utdannet lege i 1960, dr.med. i 1973, og har siden hatt betydningsfulle stillinger ved universitetet, bl.a. professor i sosialmedisin fra 1993. Han er spesialist i psykiatri og professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo. Han har vært spesiallege i samlivsproblemer og sexologi ved Oslo Helseråd. Han var også en svært aktiv samfunnsdebattant og svært mye brukt av media. 

Doktoravhandlingen om kvinner og abort i Norge ble utgitt 1973 og fikk stor betydning for den norske abortlovgivningen. I tillegg har han et omfattende vitenskapelig forfatterskap, og han har hatt egne spalter i flere aviser.

Rettspsykiater

Grünfeld hadde sin første oppgave som sakkyndig i retten våren 1963 og har vært hyppig brukt som psykiatrisk sakkyndig. Berthold Grünfeld var gift med Gunhild Grünfeld og sammen fikk de tre barn og seks barnebarn. 

Grünfeld var styremedlem i foreningen "Retten til en verdig død", som jobber for aktiv dødshjelp.

Berthold Grünfeld ble utnevnt til kommandør av St.Olavs Orden.

Hans datter Nina Grünfeld laget en film om hans opphav.

 

 

Berthold Grünfeld i samtale med Gro Harlem Brundtland og Torbjørn Mork på Stortinget.

Regjeringens familiemelding behandles i Stortinget. Stridsspørsmålet var forslaget om å innføre selvbestemt abort. Miljøvernminister Gro Harlem Brundtland (t.h.) i samtale med to av tilhørerne i diplomatlosjen i stortingssalen, helsedirektør Torbjørn Mork og Berthold Grünfeld (t.v.).

Foto: SCANPIX

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger