Bertheussen: – Tårene begynte å renne

OSLO TINGRETT (NRK): – Jeg får sånne panikkanfall som kommer brått, men jeg har mange års trening med å håndtere det, sa Laila Bertheussen om trusselbrevet. Aktor synes det er rart at Bertheussen begynte å dele det i en Messenger-gruppe.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

FANT BREV: Dette brevet lå i postkassen til Wara og Bertheussen 17. januar 2019. Påtalemyndigheten mener det er Laila Bertheussen som selv sendte brevet til egen postkasse.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Bertheussen forklarte seg tirsdag om den første trusselhendelsen 6. desember 2018.

Onsdag fortsatte rettssaken med det som skjedde en drøy måned senere.

17. januar 2019 hadde startet med at Bertheussen hadde vært på et seminar på Oslo fotokunstskole.

Temaet der var overvåking og personvern. «Ways of seeing» var ett av temaene og regissøren var blant deltagerne. Bertheussen, som hadde politianmeldt teateret, var interessert i hva som ville komme fram.

Reagerte på «løgner»

Aktor Marit Formo spurte om det var noe hun reagerte på da hun var på seminaret.

Bertheussen svarte i retten at det var «de samme løgnene» om henne, og at hun fikk vite at anmeldelsen var henlagt.

Formo spurte hvordan hun reagerte.

– Jeg syntes det var rart at jeg ikke hadde hørt noe, så jeg ringte politiadvokaten for å høre hvorfor jeg ikke var informert. Det skulle jeg ha blitt, det var ofte rot med posten, sa Bertheussen fra vitneboksen.

Aktor sa at Bertheussen i avhør sa hun hadde vært «superforbannet» etter dette seminaret.

Det var etter hun kom hjem fra dette seminaret at det ble oppdaget brann i søpppelkassen og et truende brev hos Wara/Bertheussen.

Påtalemyndigheten mener det er Bertheussen selv som har iscenesatt truslene for å ramme teateret.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

BRANT: Søppelkassen utenfor boligen til justisminister Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen begynte å brenne 17. januar 2019. Politi og brannvesen rykket ut.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Brann

Bertheussen forklarte i retten at noen hadde ringt på døren denne ettermiddagen, og at hun hadde bedt datteren åpne.

– Datteren min åpner døra, det er en liten jente som står der. Det ropes inn døra at det brenner i bøtta vår, fortalte Bertheussen.

Sammen med forbipasserende fikk hun slukket brannen.

Bertheussen har fortalt at hun kom hjem litt før klokken 13. Brannen ble oppdaget av en 12 år gammel jente rundt klokken 13.35.

Det kom fram i retten at brannen var blitt startet med rødsprit og åpen ild. Det var imidlertid ikke mulig å slå fast når den hadde blitt påtent, forklarte politioverbetjent Lars Egil Finnvik-Skeie fra Oslo politidistrikt.

Det var heller ikke mulig å fastslå når rødspriten var tilført søppelkassen eller hvor mye som hadde blitt brukt.

Det er ikke sikret DNA eller fingeravtrykk ved selve brannen. De kriminaltekniske undersøkelsene kan ikke si noe om når det har skjedd, da er man avhengig av vitner, sa Finnvik-Skeie i retten.

Trusselbrev

Før denne brannen hadde Bertheussen hentet post i postkassen, men bare lagt det på en kiste i huset. Etter brannen sjekket hun hva som hadde kommet i posten.

– Da ser jeg et litt sånt kult brev. Når jeg åpner det, får jeg brevet om å trekke anmeldelsen. Jeg får et panikkanfall, sa hun.

I brevet sto det «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», med bokstaver klippet ut fra aviser.

Brevet kom en knapp måned etter at Bertheussen hadde anmeldt flere personer fra «Ways of Seeing» for hensynsløs atferd.

– Tårene begynte å renne. Jeg får sånne panikkanfall som kommer brått, men jeg har mange års trening med å håndtere det. Jeg syntes det var veldig ekkelt, sa Bertheussen.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Sendte bilder

Aktor spurte om Bertheussen delte bilder med media, noe som også var tema etter den første trusselhendelsen.

Bertheussen svarte at hun delte bildet på en Messenger-gruppe der blant andre Rita Karlsen i HRS var med.

– Jeg kjenner det ikke igjen, men det kan godt hende jeg har tatt bildet. Det virker jo sånn her, sa Bertheussen.

Hun forklarte at gruppen fungerte som en ventil, og at det lettet på det hun beskriver som panikkanfall.

Hun har i avhør forklart at hun ikke hadde kontaktet mediene. I retten sier Bertheussen at hun ser på Rita Karlsen som venn og ikke en fra pressen.

Plast og hyssing som luktet drivstoff lå i brevet som kom til Wara/Bertheussen.

LÅ SAMMEN MED BREV: Plast og hyssing som luktet drivstoff lå i brevet som kom til Wara/Bertheussen.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Aktor mente Bertheussen var opptatt av at stykket «Ways og seeing» skulle få søkelyset på seg.

– Hvorfor vil du at dette skal ha oppmerksomhet?

– Jeg synes jo det er ille, svarte Bertheussen.

– Er det viktigere at dette skal få oppmerksomhet enn at politiet finner gjerningspersonene?

– Jeg ser ikke at det er en motsetning mellom de to tingene, svarte Bertheussen.

Mener Bertheussen reagerte unormalt

På spørsmål fra NRK om hvorfor aktoratet er opptatt av dette, svarer Ranke:

– Vi undrer oss over at hun fikk en form for panikkanfall samtidig som hun tar kontakt med pressen, sier han, og definerer det Rita Karlsen i HRS som representant for pressen.

– Hvorfor er det rart å ville dele noe hvis man har opplevd noe skremmende?

– Fordi det gir økt oppmerksomhet rundt henne, noe hun har sagt at hun ikke ønsket, svarer Ranke.

Forsvarer John Christian Elden reagerte i retten på aktors framstilling av dette.

Han poengterer at pressen allerede var informert om saken, og viser til at Bertheussen skal ha sett en fotograf utenfor.

Elden viste også til en NRK-artikkel publisert 17. januar klokken 16.21. I artikkelen står det at Filter Nyheter meldte om hendelsen først. Filter tvitret om saken 16.06.

– Hun ønsket oppmerksomhet rundt disse angrepene. Hun mener de er verdt oppmerksomhet, uten at hun selv ønsket å være en offentlig person. Vi har merket oss at representanter fra Filter Nyheter har vært på stedet lenge før dette ble meldt både av henne og politiet, så det er et spørsmål hvordan hun er tipset og hvem hun er tipset av, sa Elden.

Matchet vanlige plastposer med funn fra ransakelse

Sammen med trusselbrevet lå det en plaspose og noe hyssing.

Politioverbetjent Lars Egil Finnvik-Skeie forklarte at plastposten som lå i konvolutten med trusselbrevet ble sammenlignet med brødposer funnet i boligen.

Kripos kom til at posen etter all sannsynlighet var av samme type som ble funnet i ransakelsen.

Forsvarer Bernt Heiberg viste da til eposter fra Rema 1000 og Norges-gruppen. I disse heter det at Rema 1000 fram til august i år hadde solgt cirka 700.000 poser av denne typen. Norgesgruppen hadde solgt 150.000 poser av den aktuelle typen i Oslo-området.

Klipp fra Klassekampen og Dagsavisen

I retten forklarte seniorrådgiver Alf Endre Magnussen i PST at de mener å vite hvilke aviser det er klippet ut fra for å lage trusselbrevet som ble funnet 17. januar i fjor.

– Bokstaven «M» hadde et jernbanebygg i bakgrunnen. Vi søkte i artikler i norske aviser i perioden før brevet var sendt. Det var en artikkel fra Dagsavisen 7. januar. På den motsatte siden var det en annonse fra Kiwi, og vi fant igjen flere bokstaver i brevet, forklarte Magnussen.

Han forteller at de fant tilsvarende i Klassekampen.

– Vi så i bakgrunnen at det var en side med annonser fra Klassekampen, der vi gjenfant «får VI det til», som også var fra brevet. Det var fra Dagsavisen og Klassekampen, men bokstaven «L» er ikke identifisert, sa han.

Elden mener det er et poeng at bokstavene fra trusselbrevet kommer fra disse avisene. Klassekampen og Dagsavisen har historisk sett blitt assosiert med venstresiden i norsk politikk.

– Det er spørsmål om disse bokstavene kommer fra aviser som Laila Bertheussen har en naturlig tilknytning til, og som er funnet i hjemmet. Det er det ikke, og det noterer vi oss, sier Elden til NRK.

Waras livvakt: – Tror jeg sjekket søppelkassen

Tor Mikkel Waras livvakt forklarte i retten at han tror han sjekket søppelkassen på morgenen denne dagen.

Han fortalte at han hentet Wara hjemme i 08.30-tiden, og kjørte ham til kontoret.

– Jeg tror jeg hadde lagt merke til om det var noe av interesse i søppelbøtten. Jeg hadde et litt høyere årvåkenhetsnivå fordi det hadde vært hendelser rundt justisministeren, sa vitnet.

Vitnet kjørte også Wara til et arrangement på Gardermoen. Det var der han fikk beskjed om hendelsen, og orienterte Wara om det. Vitnet sa at Wara da virket «overrasket og oppgitt».

Forsvarer John Christian Elden spurte om ikke dette var en uvanlig situasjon.

– Det er uvanlig at det er slike hendelser rundt de vi passer på, men jeg opplevde det ikke som dramatisk, sa vitnet.

Elden viste til rapporten, der vitnet skriver at han pleide å sjekke søppeldunken. Elden spurte hvorfor han ikke husker dette bedre.

– Det blir bare spekulasjon. Jeg må bare forholde meg til det jeg skrev i rapporten, og at det var at jeg pleide å sjekke søppeldunken, sa vitnet.

Nekter straffskyld: – Jeg er fornærmet

Bertheussen vitnet også i forrige uke. Da rettssaken startet, ga hun sin frie forklaring.

Hun nekter straffskyld på alle samtlige tiltalepunkter.

– Jeg er fornærmet i denne saken, sa Bertheussen.

Aktoratet mener Bertheussen sto bak hærverk og trusler, og at motivet var at teateret Black Box eller dets sympatisører skulle få skylden.

Les Olav Rønnebergs kommentarer om rettssaken:

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger