Hopp til innhold

Berit Andersen: Håper at det blir en ny rettssak

Riksadvokaten vil gjenåpne saken mot Jan Helge Andersen. Det er mor Berit Andersen glad for.

Berit Andersen

Mor til Jan Helge Andersen, Berit Andersen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Riksadvokaten ber om gjenåpning av saken mot Jan Helge Andersen og sender saken til Gjenopptakelseskommisjonen.

– Vi har håpt at det skal bli en ny rettsak, og er glade for at det kan bli utfallet nå, sier Berit Andersen, som er Jan Helge Andersens mor, til NRK.

Andersen sier samtidig at saken er en stor påkjenning for henne og familien, men at sønnen er innstilt på å møte i retten på nytt.

Dette kan du lese om i denne saken:

Advokat Svein Holden om Baneheia-saken

Jan Helge Andersens advokat Svein Holden.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Uheldig

Andersens forsvarsadvokat, Svein Holden, sier det er uheldig for alle involverte dersom det blir en full rettsrunde igjen.

– Det er klart at saken nå skifter litt karakter fra vårt ståsted, så arbeidet fremover vil være å belyse Andersens forklaring best mulig, og argumentere for den, sier Holden til NRK.

Han understreker at Jan Helge Andersen holder fast på at han ikke har begått drapet.

NRK har også vært i kontakt med Jan Helge Andersen. Han henviser til sin advokat Svein Holden. Holden sier det er feil tidspunkt for å kommentere detaljer i saken.

Arvid Sjødin

Viggo Kristiansens tidligere forsvarsadvokat, Arvid Sjødin, sier gjenåpningen av saken mot Jan Helge Andersen er veldig viktig for Kristiansen. Kristiansen representeres nå av advokatfirmaet Gulstad og co.

Foto: Lise Åserud / NTB

Sjødin: – Veldig viktig for Viggo

– Det vil roe ned alle som er involvert og endelig skaffe ro i saken, sier Viggo Kristiansens forsvarsadvokat gjennom mange år, Arvid Sjødin.

– Nå kan vi få en endelig avgjørelse i skyldspørsmålet, sier Sjødin.

Særlig viktig er beslutningen for Viggo, sier han:

– Det er veldig viktig for Viggo. Det er en del som går rundt og tror sitt om saken ennå, så veldig viktig med full bevisvurdering i saken.

Han beskriver også politiets etterforskning som glimrende, og sier at dette var det eneste rette Riksadvokaten kunne gjøre.

Det er drøyt tre måneder siden Viggo Kristiansen ble frifunnet i Baneheia-saken.

Johan Øverberg

Statsadvokat Johan Øverberg sier Jan Helge Andersen ikke blir pågrepet.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Statsadvokat: Kan bli aktuelt med nye avhør

Statsadvokat Johan Øverberg, som har vært ansvarlig for den nye etterforskningen av Baneheia-saken, sier at påtalemyndigheten har diskutert og vurdert om de skal pågripe Jan Helge Andersen.

– Spørsmål om en eventuell pågripelse har vært diskutert og vurdert, men vi har ikke funnet at det er noe grunnlag. Vi har valgt å ikke gjøre det, sier Øverberg til NRK.

Han sier det kan bli aktuelt med nye avhør.

– Nye avhør av siktede og vitner kan være aktuelt, men det må vi komme tilbake til. Det er ikke noe vi kan utelukke. Det vil bli vurdert utifra konkrete behov.

håkon brækhus

Bistandsadvokat Håkon Brækhus representerer foreldrene til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen, som ble drept på Baneheia i 2000.

Foto: AMANDA IVERSEN ORLICH / NRK

Foreldrenes bistandsadvokat: – Reaksjonen er blandet

Håkon Brækhus er bistandsadvokaten til de etterlatte foreldrene i Baneheiasaken.

Han sier til NRK at beslutningen ble godt mottatt:

– Det er klart at slik vi ser det er det mye bedre at dette bringes inn for domstolene, enn at det ikke gjøres det. Så sånn sett er man veldig fornøyd med dagens avgjørelse.

Far til Lena Sløgedal Paulsen, Arne Bernt Paulsen sier til VG at han ikke er i tvil om at Riksadvokatens avgjørelse er det eneste riktige.

Samtidig skaper det en belastning at saken igjen vil få mye oppmerksomhet.

– Jeg tror reaksjonen er blandet. På den ene siden er man veldig fornøyd med at det blir en ny rettsrunde. Samtidig ser man at det nå blir veldig stort fokus på saken, og det blir stor grad av uvisshet, sier Brækhus.

Hva tenker de etterlatte om tiden nå og fremover?

– Det blir en lang vei, det kommer til å bli tidkrevende og det kan bli anker. Mange ting kan oppstå, men de er berett til å bite tennene sammen og gå den veien.

Gjenopptakelseskommisjonen: – Kan ikke si hvor lang tid det vil ta

Gjenopptakelseskommisjonen bestemmer om straffesaker skal behandles på nytt av retten eller ikke. Kommisjonen er uavhengig politiet og skal sørge for større rettsikkerhet i Norge.

Kommisjonens leder sier det vil ta tid før de er klare med av avgjørelse om straffesaken gjenopptas.

– Jeg kan ikke si noe konkret om hvor lang tid dette vil ta. Det kan hende at sekretariatet orienterer Gjenopptakelseskommisjonen innen det neste møtet vårt i mai, men det vil nok ta lenger tid før vi har behandlet saken ferdig, sier kommisjonsleder Kamilla Silseth til NTB.

Les også Et av historiens største justismord

Kristiansen og Maurud

– Vil bli krevende

Redaktør i Fædrelandsvennen Eivind Ljøstad støtter også beslutningen om gjenåpning.

– Det vil bidra til at vi kan få noen svar, det hadde vært helt uholdbart om det ene drapet i Baneheia-saken skulle forbli uoppklart, sier Ljøstad til NRK.

Eivind Ljøstad

Redaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Han tror rettssaken blir krevende å følge, og kan rive opp i nye sår.

– Nå skal jo dette først vurderes i Gjenopptakelseskommisjonen, men jeg regner med at det vil gå ganske fort og at det da vil bli tatt ut ny tiltale, og da vil det jo bli en ny rettsak i Baneheia-saken over 20 år etter den forrige.

AKTUELT NÅ