Ber trolig alle vaksinere seg

Nordmenns skepsis til vaksine mot svineinfluensa presser frem et klart råd fra helsemyndighetene.

Bjørn-Inge Larsen og Preben Aavitsland

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Klokken 10 i formiddag kommer helsemyndighetene med en endelig anbefaling når det gjelder om det skal gis vaksine til hele befolkningen utover risikogruppene.

NRK.no følger pressekonferansen i Helsedirektoratet fra kl. 10.

Pressekonferanse direkte kl. 10

Mye tyder på at de vil anbefale alle å la seg vaksinere mot svineinfluensa.

– Bekymret

Meningsmålinger har vist at bare en av fem ønsker å ta vaksinen, og dette bekymrer, innrømmer helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

– Det spiller også en rolle. Det er klart at vi blir litt bekymret når bare en av fem sier at de vil la seg vaksinere, sier Larsen.

Bekymringen har vært en av grunnene til at helsemyndighetene i dag kommer med en klar anbefaling. Både helsedirektøren og Folkehelseinstituttet har indikert at de heller mot å anbefale vaksine for alle.

Alvorlig syke hadde ikke kjent risiko

Foreløpig er det bare personer i risikogruppene som har et klart råd om å ta vaksine. Rådet til resten har vært utsatt for å samle mest mulig informasjon.

Dermed har de fått inn ny informasjon om at en av tre av dem som har blitt alvorlig syke, ikke hadde kjent risiko. Det mener Larsen er et godt argument for vaksine.

– Senest i forrige uke fikk vi ny bekreftelse på alvorlighetsgraden av sykdommen. I seg selv taler det sterkt for at vi bør tilby vaksinen til hele befolkningen. Vi har i det siste helt sterkt mot det, men vi vil ha en siste gjennomgang av dette fredag morgen, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger