Hopp til innhold

Ber Stortinget forby gen-mais

Senterpartiet og SV er rykende uenig i at genmodifisert mais er lovlig i Norge, de ber Stortinget forby maistypene nå. At de kunne gjort noe da de satt i regjering bortforklarer de.

GMO mais

Det er flere ulike maistyper som er genmodifisert, dette bildet er av typen MON 810 som det har vært flere kontroverser rundt i Europa, men som er godkjent i EU.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

De gule kolbene ser uskyldige ut, men inne i arvematerialet har noe skjedd.

Maistypene NK603 og TK25 har nemlig blitt endret innenifra for å kunne tåle større mengder sprøytemidler.

– Frem til for kort tid siden mente både vi og Senterpartiet, og «alle andre» at dette ikke var tillatt i Norge. Men nå har regjeringen innført en praksis der de plutselig sier at det er tillatt og det gjelder kanskje mange andre varianter og, sier en engasjert Bård Vegar Solhjell.

Han lar seg ikke lure av den tilsynelatende uskyldige maisen, og han vil slettes ikke ha den til Norge.

Ga klarsignal

Bård Vegard Solhjell

Bård Vegar Solhjell mener det ikke er grunn for å gi klarsignal, selv om regjeringen han satt i ikke klarte å konkludere i saken om GMO-maisen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Få norske politikere har sagt ja til importen av disse maistypene tidligere, men søknaden om hvorvidt disse to genmodifiserte (GMO) maistypene er lov å importere til Norge, har ligget så lenge til behandling at klima- og miljøministeren likegodt sa ja takk.

– Vi ble spurt av media om vår vurdering av rettstilstanden er at når det har gått så lang tid uten et vedtak om forbud, så kan vi ikke lenger hindre en importør å importere dette med loven i hånd, supplerte statssekretær Lars Andreas Lunde i Politisk kvarter, forrige uke.

Når regjeringen nå prøver å klargjøre at de to maistypene i utgangspunktet er tillatt fordi EU har tillatt disse, så er det likevel ikke fritt frem. Det er kun som spiredyktig råvare, i form av tørkede maiskorn, eller ferske kolber.

Men ifølge Mattilsynet og informasjonsportalen matportalen.no, så er hverken de ferske kolbene som selges i butikk i Norge, eller annen type mais i matbutikkene, genmodifisert. Og tillatelsen som Norge nå følger, betyr at det må godkjennes av Mattilsynet før den genmodifiserte råvaren havner i bearbeidet mat av noe slag.

– Konkluderte aldri

Dette beroliger ikke de to grønnfargede partiene som satt i regjering sammen i forrige periode.

– Norge trenger ikke flere genmodifiserte organismer, hverken i mat eller i dyrefor. De produserer med sprøytemidler som er giftige, og Norge skal ikke bidra til økt bruk av det, sier Solhjell.

Han får støtte av Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum, og sammen tar de saken til Stortinget for å få vedtak om forbud på dagsorden.

– Hvorfor nedla ikke dere forbud da dere satt i regjering?

– Den rødgrønne regjeringen vurderte et forbud men konkluderte aldri, sier Solhjell.

Også Arbeiderpartiet er skeptiske

Etter det NRK erfarer skal det ha vært sterke fiskeri- og utenrikspolitiske interesser som satt kjepper i hjulene for et forbud den gang, men det ble likevel oppfattet som et forbud så lenge saken ble behandlet.

– Det som er utrolig er jo at regjeringen har sagt at det er lovlig, mens både mattilsynet bioteknoloigirådet, ja alle tilsynsmyndigheter har opplevd dette som ulovlig, sier Vedum.

Norges bygdekvinnelag og Naturvernforbundet demonstrerte mot genmodifisert mais i Oslo i 2012.

Norges bygdekvinnelag og Naturvernforbundet demonstrerte mot genmodifisert mais i Oslo i 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er usikkert om det vil være flertall for forslaget som fremmes i Stortinget i dag, Venstre kan komme til å nedstemme et forbud, Krf har vedtatt at de skal følge føre-var prinsippet når det gjelder GMO, mens Arbeiderpartiet skal behandle saken videre neste uke.

– Nå har vi en prosess inn mot stortingsgruppa og vi ender vel med en konklusjon neste uke, sier Terje Aasland, som er energi- og miljøpolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

Men også han er grunnleggende skeptisk til å tillate import.

– Jeg heller mot et føre-var-prinsipp, sier Aasland.

Regjeringen har varslet at de vil vurdere et forbud, uavhengig av forslaget som fremmes til Stortinget. Solhjell og Vedum er likevel mest opptatt av å få saken opp på agendaen igjen.

– Jeg som miljøvernminister var sterkt kritisk, og det er jeg fremdeles. Og når den nye regjeringen varsler at de er for, så synes vi det er viktig å ta opp spørsmålet i Stortinget for å få Norge til å nedlegge et forbud mot GMO, avslutter Solhjell.

AKTUELT NÅ