Hopp til innhold

Ber statsministeren skjære gjennom

Opposisjonen mener regjeringa har dårlige svar på hvorfor de ikke har gjort mer for å unngå flyktningtragedier i Middelhavet.

Båtflyktninger ankommer Sicilia

Båtflyktninger ankommer Sicilia i Italia etter å ha blitt reddet på Middelhavet i februar. Venstre, KrF og SV krever at regjeringa umiddelbart gjør en større innsats for å redde flere.

Foto: ANTONIO PARRINELLO / Reuters

– Jeg ser ingen grunn til at vi skal ha en statssekretær som står og snakker om kravspesifikasjoner mens folk drukner. Statsministeren bør skjære gjennom og sørge for at vi får handling fort.

Trine Skei Grande nydalen

Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det sier Venstre-leder Trine Skei Grande som ikke er imponert over Justisdepartementets uttalelser etter at så mange som 900 mennesker kan ha druknet i Middelhavet søndag.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sa til NRK at det tar tid å finne skip som oppfyller kravene til den EU-ledete Triton-operasjonen, og at «vi uansett ikke kan redde alle».

– Det er stor kapasitet innenfor norsk rederibransje, det er mange skip som kunne ha vært med på redningsaksjonene. Jeg synes regjeringa har dårlige svar på hvorfor de ikke har gjort noen ting.

«Maritim stormakt»

KrF-leder Knut Arild Hareide

KrF-leder Knut Arild Hareide.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi må bidra så fort som mulig. Her kan vi ikke skjule oss bak anbudsprosesser eller den type byråkratiske regler. Nå er det en nødssituasjon, en krise, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han mener ingen europeiske land kan være bekjente av situasjonen som nå utspiller seg.

– Det er naturlig at det ikke bare er de landene som ligger på grensa til Middelhavet som bidrar. Alle europeiske land og i særdeleshet Norge, som er en maritim stormakt, må delta i en felles dugnad.

Konkret hva bør Norge gjøre?

– Det kan være å sende skip eller bidra med økonomiske midler. Det må regjeringa vurdere. Vi vet at ideelle organisasjoner og Rederiforbundet står klare til å stille opp.

– Skandaløst av regjeringa

Bård Vegard Solhjell

Bård Vegar Solhjell, nestleder i SV.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi ser på muligheten til å bidra mer både når det gjelder personell og det maritime, sa utenriksminister Børge Brende til Søndagsrevyen i går.

Likevel skjer det ikke fort nok, mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Det som skjer i Middelhavet er dessverre en varslet katastrofe. Det er helt skandaløst at regjeringa først nå synes å oppdage det.

Han mener Norge må lede an i et storstilt initiativ av en helt annen skala enn dagens EU-operasjon.

– Andre land vil juble om Norge går foran. Mange nordmenn føler at Middelhavet er vårt når vi nyter det på late sydendager. Nå må vi ta vårt ansvar når tusenvis av mennesker dør der.

AKTUELT NÅ