Ber Sanner komme ut av skapet

Arbeiderpartiet ber kommunalministeren droppe «hemmelige» møter om kommunereformen på Stortinget og heller fortelle folk ute i distriktet hvilke kommuner han vil tvinge til sammenslåing.

Jan Tore sanner (H)

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) holder på å legge siste hånd på verket når det gjelder ny kommunestruktur i Norge.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Høyre, Frp og Venstre skal ha blitt enige om bruk av tvang i kommunereformen. Det skriver Aftenposten etter et møte mellom kommunalminister Jan Tore Sanner (H), Knut Arild Hareide (KrF), leder i kommunalkomiteen Helge André Njåstad (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Stortinget mandag.

Da hadde det nettopp blitt klart at Arbeiderpartiet vil reversere alle tvangssammenslåinger dersom de kommer i regjering etter høstens valg.

Nå sier Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås at Sanner må komme seg ut av kommuneskapet på møterommene på Stortinget og heller si åpent hvilke kommuner som skal tvinges sammen.

Ber Sanner droppe hemmelighetskremmeriet

Lauvås

Stein Erik Lauvås (Ap) mener Sanner snarest bør fortelle hvilke kommuner han vil tvinge sammen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

– Jeg registrerer at kommunalminister Jan Tore Sanner er på hemmelige møter i Stortinget for å avklare bruk av tvang mot enkelte kommuner. Jeg mener han må komme seg ut av de møtene og heller være åpen om hvilke kommuner han har tenkt til å slå sammen med tvang, sier Lauvås.

Han mener Sanner burde gå ut med denne informasjonen både av respekt for lokaldemokratiet, og fordi kommunene som eventuelt står i ferd med å tvinges sammen bør få vite dette så snart som mulig.

Sanner fnyser av kritikken

– Som tidligere regjeringsparti bør Arbeiderpartiet være kjent med at regjeringens forslag legges frem i en melding for Stortinget. Vi har varslet at denne vil komme nærmere påske, sier Sanner i en e-post.

Det øret vil ikke Lauvås høre på. Han mener det ikke ligger noe til hinder for å gå ut offentlig med hvilke kommuner som er planlagt tvangssammenslått selv om regjeringens forslag til kommunestruktur ikke formelt er oversendt Stortinget.

Og han får støtte av Høyres regjeringspartner Frp.

De mener også det bør være uproblematisk å offentliggjøre navnene på kommunene man ønsker å tvinge sammen så snart de er klare.

– Det er en løpende diskusjon mellom partiene, og hvis de fire samarbeidspartiene (H, Frp, Venstre og KrF, red.anm.) blir enige om noe, så er det jo ingen grunn til å ikke fortelle det, slik at kommunene vet hva de har å forholde seg til, sa lederen for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp) til NRK mandag.

Det er ikke kjent hvordan KrF stiller seg til tvang etter møtet, men rett før jul åpnet partiet for bruk av tvang i maksimalt 10 tilfeller. De sa også at samtlige tvangssammenslåinger skal godkjennes i Stortinget.

SISTE NYTT

Siste meldinger