Hopp til innhold

Ber pressen trå varsomt på Utøya

AUF-leder Eskil Pedersen ber journalister og fotografer om å være varsomme når Utøya åpnes for pressen for første gang.

Video Pressen besøker Utøya

– Det er ikke skadene på bygningene, men følelsene hos de overlevende som er er vanskelig, sier AUF-leder Eskil Pedersen. Foto:Sakshaug/Grotnes

Mandag klokken 11.00 går de første journalistene i land på Utøya.

Det er ventet at over 180 pressefolk fra hele verden vil delta på arrangementet, som er nøye planlagt av AUF og Arbeiderpartiet.

– For pressen og mange i befolkningen har det gått lang tid, men for oss har det gått kort tid. Det har bare gått 70 dager siden 22.juli, sier AUF-leder Eskil Pedersen til NRK.

Har advart ofrene

Pedersen ber pressen om å trå varsomt.

– Vær varsomme. Jeg håper mange kan vise frem den Utøya man kjente før 22. juli og idyllen, men samtidig skjønner vi at det er viktig å vise fram øya slik den er i dag. Det er viktig for bearbeidelsen til hele det norske folk, sier Pedersen.

På forhånd har AUF advart både overlevende og pårørende om at det vil komme mange medieoppslag med ferske bilder og beskrivelser fra Utøya i de nærmeste dagene.

– For mange vil dette være veldig vanskelig. Vi har vært veldig opptatt av å informere om det som skjer, slik at ingen skal bli overrasket, og kan velge å slå av TV-en eller radioen, forklarer Eskil Pedersen.

Han understreker at AUF likevel ikke har vært i tvil om at det er riktig å la pressen komme til øya.

– Selv om AUF eier Utøya gjelder allemannsretten også der. Det hadde vært unaturlig å ikke slippe til pressen. Vi ønsker at Utøya skal være et sted som fylles av aktivitet. Vi må tilrettelegge for informasjon, samtidig som vi ivaretar hensynet til de pårørende, sier AUF-lederen.

Alle vil ikke tilbake

Utøya

ÅPNES FOR PRESSEN: Mandag 3. oktober får pressen besøke Utøya for første gang etter 22. juli.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Eskil Pedersen er selv blant de overlevende etter Utøya-massakren.

Når han holder pressekonferanse på øya om få timer, er det fjerde gang han er tilbake etter 22. juli.

27-åringen har vært på Utøya hver sommer siden år 2000, og sier han ønsker å holde fast på de gode minnene.

– Mange av oss har så mange gode minner fra Utøya. Samtidig er det ikke alle i AUF som ønsker å reise tilbake. Det skal vi ha full respekt for, sier han.

– Lang vei

Helt siden terrorangrepet har AUF sagt at de vil ta Utøya tilbake. Sammen med Utøya AS har ungdomspartiet blant annet opprettet et pengefond for å gjenreise øya som et samlingssted for ungdom.

AUF har allerede slått fast at de ønsker å rive Kafébygget, der mange ungdommer ble drept. I tillegg er det kommet forslag om å bruke penger på å gjøre øya lysere.

Eskil Pedersen sier til NRK at partiet også har diskutert å fjerne trær og busker for å gjøre enkelte områder på øya mer åpne.

– Veien dit er lang. Det er for tidlig å si hvordan det nye Utøya kommer til å se ut. Det er ikke skadene på bygningene, men følelsene hos de overlevende som er er vanskelig.

NRK følger åpningen av Utøya mandag 3. oktober. Har du tips eller innspill? Kontakt oss

Lyspunkt

AKTUELT NÅ