NRK Meny
Normal

– Uhyrlig vanskelig å vite hva som skjedde for 17 år siden

Helsingforskomiteen ber politikerne innføre en foreldelsesfrist for å hindre at personer som Mahad Abib Mahamud blir utvist etter 17 år Norge. – Urimelig å frata mennesker statsborgerskapet etter så lang tid, sier menneskerettighetsorganisasjonen.

Helsingforskomiteen ber politkerne innføre foreldelsesfrist for å unngå at noen mister statsborgerskapet etter mange år i Norge.

– Urimelig å frata mennesker statsborgerskapet etter så lang tid, sier menneskerettighetsorganisasjonen, sier Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen. Programleder: Ingerid Stenvold.

– Dommen sier at det er en sannsynligsovervekt for at han ikke har snakket sant. Det viser at det er ingen opplagt sak. Man kan velge å tro det ene eller det andre, og til syvende og sist, så blir det en vekting av ulike indisier, så det er vanskelig, sier Gunnar Ekeløve-Slydal, assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen.

Han sier det er problematisk å vite hva som er sant så langt tilbake i tid, og at det derfor bør være en absolutt tidsfrist for når man kan frata noen statsborgerskapet.

– Saken illustrerer at hovedinnsatsen fra myndighetenes side bør være før noen får statsborgerskap. Det er da man virkelig bør kontrollere om ting er riktig eller ikke. Da unngår man å komme i en sånn situasjon.

Tapte statsborgerskap-saken

Mahad Abib Mahamud møtte pressen på sin advokats kontor.

Frykter uheldige signaler til andre

13. mars falt dommen i Oslo tingrett som støtter Utlendingsnemndas avgjørelse om at det er riktig å sende Mahad Abib Mahamud ut av landet, og frata ham statsborgerskapet etter 17 år i Norge.

Ifølge tingretten, er det sannsynlig at han løy om hvor han kom fra og hvor gammel han var da familien søkte om asyl i Norge. Mahamud benekter dette, og sier han skal anke dommen.

– Vi frykter denne dommen vil prege en del av vår innvandrerbefolkning, som føler seg usikre på om de fullt ut er norske, og om de har sitt statsborgerskap for alltid.

– Det sender et uheldig signal til andre i liknende situasjoner, som har vært lenge i Norge og jobba hardt for å komme inn i det norske samfunnet, fortsetter Ekeløve-Slydal.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

Mahad Abid Mahamud fortalte sin versjon av historien i NRK Dagsnytt 18 til programleder Fredrik Solvang.

Men nå har tingretten slått fast at han har jukset?

– Da er det riktig at lovgiver tar grep, slik at vi unngår at personer som har vært så lenge i Norge, og som har gjort alt riktig, sendes ut.

– Han har tatt utdanning, han har fått seg god jobb og blitt en veldig nyttig samfunnsborger. Hva slags signal sender vi da til våre innvandrere når det gjelder integrering? spør Ekeløve-Slydal retorisk.

PRESISERING: I en tidligere versjon stod det i denne artikkelen at Mahad er 30 år, noe som er alderen han selv oppgir, og som bekreftes av dokumenter lagt fram i retten. Ifølge regjeringsadvokaten er ikke disse dokumentene til å stole på. I den nye dommen legger Oslo tingrett til grunn at Mahad er eldre, og trolig i slutten av 30-åra i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger