NRK Meny
Normal

Ber om møte med Andersen

Seks frivillige organisasjoner ber om møte med næringsminister Dag Terje Andersen i kjølvannet av Telenor-skandalen. Regjeringen har ikke tatt eieransvaret alvorlig nok, sier generalsekretær Gro Brækken i Redd Barna.

Gro Brækken
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Hittil har det vært helt usynlig og vi vet ikke hva staten, som største eier, mener og hvordan de utøver sitt eierskap.

Tar ikke etisk ansvar

Dokumentaren "Et tårn av løfter", som ble vist på NRK for noen uker siden, er hovedårsaken til at seks organisasjoner sammen har skrevet et brev, hvor de ber om et møte med næringsminister Dag Terje Andersen.

Dokumentaren svært dårlige arbeidsforhold for arbeidere hos noen underlevernadører i Bangladesh. Dette gjorde at Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender tok initiativet til et møte.

- Vi mener at Staten som eier ikke tar sitt etiske ansvar på alvor og vi er egentlig veldig overrasket over at vi ikke har blitt bedt med på møter for å diskutere disse tingene med eierskapsavdelingen.

Løftebrudd

Et annet eksempel som organisasjonene trekker fram, er oppdrettsselskapet Cermaq, der Staten er største eier. Selskapet har fått kraftig kritikk for sin miljøprofil. Norske myndigheter fikk passet sitt påskrevet da canadiske miljøvernere var på besøk i Oslo i forrige uke.

Generalsekretær i Norges naturvernforbund, Jan Thomas Odegard, er svært kritisk til Regjeringas utøvelse av statlig eierskap. Han mener de ikke har fulgt opp sine egne løfter fra valgkampen.

- Vi ser at norske bedrifter presser ned miljøstandarder og sosiale standarder og det kan vi ikke være bekjent av. Norge går skyhøyt på banen internasjonalt når det gjelder andre spørsmål, men når Staten eier bedrifter selv, virker det ikke som om Regjeringen har interesse av å holde en gang en lillefinger på rattet. Det synes vi er veldig rart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger