NRK Meny
Normal

Legger ned påstand om mildest mulig straff

Forsvarer Gunhild Lærum legger ned påstand om at Erik Andersen dømmes på mildest mulig måte i de tiltaltepunktene hvor han har erkjent straffskyld. For de øvrige punktene ber hun om full frifinnelse.

Forsvarere i Lommemann-saken, Gunhild Lærum og Gard A. Lier.

Forsvarere i Lommemann-saken, Gunhild Lærum og Gard A. Lier.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Forsvarer i Lommemann-saken la også ned påstand om at Andersen frifinnes for kravet om ileggelse av saksomkostninger. Rundt millionerstatningskravet fra ofrene, sa Lærum.

– I de postene som omtaler forsøk på seksuell omgang, mener forsvaret det dreier seg om seksuell handling, og her er det ikke hjemmel for å gi oppreisning, sa hun.

I de mer alvorlige tiltalepostene, la Lærum ned påstand om oppreisning fra mellom 15.000 til 100.000 kroner.

– Foreldet

– Alle forhold som er eldre enn fem år på siktelsestidspunktet bør sees på som foreldet, sa Erik Andersens forsvarer, Gunhild Lærum i sin prosedyre.

– Rundt 26 av de 68 punktene i tiltalen bør foreldes, sa Lærum.

Hun argumenterte overfor retten at dette er tilfelle hvis man leser postene som forsøk på handling og ikke omgang. («Handling» straffes mildere enn «omgang» og har andre foreldelsesregler, red. anm.)

– Alle forhold som er eldre enn 5 år før han ble siktet, bør anses å være foreldet, sa hun.

Det vil si forhold som skjedde før Andersen ble arrestert 11. januar 2008, altså før 11. januar 2003.

Lærum påpeket også at Andersen allerede har fått straff nok.

– Erik Andersen er allerede idømt den strengeste straff han kan få, nemlig massiv omtale i media. Hvor skal han slå seg ned når han en dag går ut av porten på Ila, spurte også forsvarer.

Trolig siste dag

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning av Erik Andersen og hans forsvarer Gunhild Lærum.

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

Den over fem måneder lange rettsmaratonen i Lommemann-saken setter trolig punktum i dag.

Forrige uke holdt aktoratet og bistandsadvokater sluttprosedyrer. Erik Andersens forsvarer Gunhild Lærum startet sin prosedyre fredag og avslutter den i dag.

Lærum ba om frifinnelse for alle punktene i tiltalen, unntatt de sju punktene der Andersen har erkjent full straffskyld.

Erik Andersen er tiltalt for 68 overgrep mot 66 unge gutter, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang.

– Bevisbildet holder ikke

Lærum sier generelt om bevisbildet at det ikke er teknisk bevis til å felle Andersen utover de postene han har erkjent.

– I tillegg er beskrivelsen barna gir av gjerningsmannen varierende, det samme er modus, framgangsmåten, sier Lærum.

Lærum ber retten se på på hvorvidt noen av forholdene er foreldret, blant dem også noen av forholdene hvor Andersen har erkjent delvis skyld.

– Kjent skyldig av det norske folk

– At Anderen skal ha en straff, er begge sider enig om. Seksuelle overgrep mot barn blir massivt fordømt av alle, det har også Andersen fått merke, sa Lærum.

– Han synes det har vært sterkt å oppleve å se inn i de sortklede på den andre siden. Han opplever at representanter fra politiet rister på hodet når han snakker. Fordømmelsen oppleves som sterk og massiv, sa hun.

– Det er tøft å se for seg det han er anklaget for. Spesielt derfor er det viktig å ikke la seg rive med. Han har vært kjent skyldig av det norske folk i svært lang tid, sa Lærum.

– Vilkårene for forvaring er ikke tilstede

– Forvaring vil være feil, sa Lærum og viste til lovtekster og tidligere rettspraksis som sier om når forvaring skal benyttes.

En dom Lærum mener det blir naturlig å sammenligne med, er dommen fra Agder lagmannsrettt tidligere i år. En idrettsleder fra Våg i Kristiansand ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder for seksuelle overgrep mot 27 gutter.

– Forvaring vil frata Erik Andersen det han har av egenrespekt. Det vil også frata ham motivasjon og ønske om å leve som et lovlydig menneske, sa Lærum.

– Den behanding og terapi han skal ha vil være helt lik uavhengig om han får forvaring eller ikke, sa hun.

Forsvaret har stevnet psykolog Thore Langfeldt som har behandlet Erik Andersen siden sommeren 2008. Han har fortalt retten at det er sannsynlig at overgriperen kan bli helt frisk , og at han ikke er pedofil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger