Hopp til innhold

Ber om interne Solberg-dokumenter

Kontrollkomiteen vil ha flere svar i aksjesaken, men kommer neppe til å be Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes om å komme på høringen.

Erna Solberg

Kontrollkomiteen på Stortinget ønsker mer informasjon i aksjesaken.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget møtes i dag for å snakke om regjeringens håndtering av habilitet.

Det er den sittende regjeringen som står på dagsorden etter sommerens skandaler.

Samtidig varsler medlemmer av komiteen at de også ønsker mer informasjon om aksjekjøpene til Sindre Finnes og Erna Solbergs håndtering.

– Vi trenger en oppdatert liste knyttet til aksjekjøpene. Vi trenger full åpenhet, og da er ikke redigert lister veien å gå, sier Frode Jacobsen (Ap).

Anniken Huitfeldt innrømmet i sommer feil etter at hun ikke hadde oversikt over ektemannen Ola Flems aksjekjøp. I den saken har komiteen fått detaljerte lister med tidspunkt og aksjekurs. Jacobsen mener det er naturlig at de får det også i Solberg-saken.

Vil ha oppdatert liste

NRK har fått avslag på spørsmål om innsyn i hvilke habilitetsvurderinger Statsministerens kontor (SMK) gjorde mens Solberg var regjeringssjef.

– Det er viktig at vi også får tilgang til de interne vurderingene som ble gjort på SMK og at vi også får tilgang til korrespondansen mellom Finnes og SMK, sier Jacobsen.

Solberg opplyser til NRK at hun er positiv til at SMK ser på hvordan det kan være mulig for dem å gi mer informasjon om vurderingen av hennes habilitet.

Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes gjorde mer enn 3600 aksjehandler mens hun var statsminister og Solberg har innrømmet at hun derfor har vært inhabil i flere saker.

Deler av aksjeskandalen sprakk før valget, men det var først noen dager etter Solberg presenterte omfanget. Hun sa det tok tid å få samlet all informasjonen.

Opposisjonen på Stortinget ber nå om enda flere detaljer.

Les også Disse avgjørelsene tok Solberg, da Finnes spekulerte på børs

Erna Solberg, stortingsvalget 2013

Ber om redegjørelse

Det er ventet at kontroll og konstitusjonskomiteen i dag vil be om en skriftlig redegjørelse fra Høyre-lederen, noe SV og Venstre tidligere har varslet.

– Det er naturlig å be Solberg om en skriftlig redegjørelse, på samme måte som vi har bedt Tonje Brenna og Anniken Huitfeldt om i deres saker, sier Grunde Almeland (V).

Komiteens leder Peter Frølich (H) sier det vil være rimelig å be Solberg om en redegjørelse.

– Komiteen kan gjerne spørre om en detaljert liste hvis vi trenger det, og så blir det opp til Finnes, som eier den informasjonen, sier Frølich.

– Ikke show og spetakkel

Det blir trolig en høring om saken i starten av november.

– Bør komiteen be Sindre Finnes om å komme?

– Jeg har noen tanker om det, men det holder jeg for meg selv. Det er noe vi får diskutere i komiteen, vi er ikke opptatt av show og spetakkel. Det er Solberg som var statsminister i åtte år og det er hun som kan svare på spørsmål rundt sin habilitet, svarer Jacobsen.

– Det vil være et brudd på norsk tradisjon om vi begynner å hente inn ektefeller, sier Frølich.

Økokrim har uttalt at de ser på saken, men at de foreløpig ikke bestemt seg for om de vil etterforske den.

Sindre Finnes har uttalt at han ikke har hatt tilgang til innsideinformasjon.

AKTUELT NÅ