Ber om hurtig varsling når små barn dør

Politiet frykter at omsorgssvikt ikke blir avdekket fordi politiet blir varslet for sent etter dødsfall. Nå ber de Helse- og omsorgsdepartmentet endre regelverket, slik at politiet kommer raskere på banen når små barn dør uventet.

Obduksjonssal Rettsmedisinsk institutt

SE VIDEO: Lørdag kveld meldte Dagsrevyen at dødsfall som følge av omsorgssvikt ikke blir fanget opp, fordi foreldre kan nekte å slippe inn politiet når barn dør uventet. Politi og rettsmedisinere mener rettssikkerheten for små barn som dør er dårligere enn for voksne. Bildet er fra obduksjonssalen på Rettsmedisinsk institutt i Oslo.

Lørdag kveld meldte Dagsrevyen at dødsfall som følge av omsorgssvikt ikke blir fanget opp, fordi foreldre kan nekte å slippe inn politiet når barn dør uventet.

Politi og rettsmedisinere mener at rettssikkerheten for små barn som dør, er dårligere enn for voksne. De frykter at hensynet til foreldre gjør at vold og omsorgssvikt mot små barn ikke oppdages.

Derfor har Oslo-politiet sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartmentet. De ber departementet om å endre en forskrift i helsepersonelloven, slik at politiet får hurtigere varsling fra helsepersonell når små barn dør.

– Vi ønsker en lik praksis som det er med personer over 18 år, hvor vi blir varslet umiddelbart og kan komme ut til stedet, sier Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold til NRK.

Grete Lien Metlid

Grete Lien Metlid påpeker viktigheten av å komme tidlig frem til dødsstedet.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Rettssikkerheten til barn må veie tyngst

Både Sjøvold og seksjonsleder Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt sier at politiet ofte kommer på etterskudd når et barn dør uventet.

Ifølge politiet er praksis i dag at ambulansetjenesten på stedet varsler dem når voksne dør, mens ved barnedødsfall får de som regel ikke beskjed, før legen på sykehuset ringer. Da kan det være for sent.

– Hensynet til foreldre og andre berørte er viktig og må veie tungt, men rettssikkerheten til barn må veie tyngst, sier Lien Metlid til NRK.

Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe frykter at omsorgsvikt mot små barn ikke blir avdekket fordi politiet blir varslet for sent.

Foto: Beate Riiser / NRK

Høie: – Vi skal følge opp saken

Oslo-politiet før støtte av barneombud Anne Lindboe, som frykter at vold og omsorgssvikt kan gå under radaren. Også Lindboe ber nå departementet om å sikre barn den samme rettssikkerheten som voksne har.

– Her er det snakk om å endre ett rundskriv og endre rutinene, sånn at vi får lik behandling mellom voksne og barn, sier Lindboe til NRK.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at han er opptatt av barns rettssikkerhet. Nå vil han følge opp saken.

– Vi skal be Helsedirektoratet om å vurdere forslaget, samt involvere de berørte partene som foreldre som har mistet barn, politiet og helsepersonell, inn i den vurderingen, sier Høie til NRK.

Helseminister Bent Høie (H)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier overfor NRK at han skal følge opp saken.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger