NRK Meny
Normal

Ber om fem års fengsel for IS-tiltalte

OSLO TINGRETT (NRK): Aktoratet legger ned påstand om henholdsvis fem år og fem år og tre måneders fengsel for 30-åringen og 28-åringen som er tiltalt for å ha deltatt i kamp for Den islamske staten (IS) i Syria.

To av de tiltalte i IS-rettssaken avbildet i Syria

To av de tiltalte avbildet i Syria. Aktoratet mener begge bør dømmes til fem års fengsel.

Aktor mener også at 25-åringen må dømmes til ett år og tre måneders fengsel for å ha forsøkt å yte materiell støtte til IS, samt brudd på våpenloven.

– Norge skal ikke være en frihavn for terrorister. Derfor må straffenivået være tilsvarende høyt. Støtte til terrororganisasjoner utfordrer vårt demokratiske verdigrunnlag, sier aktor Frederik G. Ranke.

Aktoratet, ved Jan Glent og Frederik G. Ranke, har brukt hele dagen på sin sluttprosedyre i Oslo tingrett.

Ranke argumenterte for å benytte nesten hele strafferammen, og viste til preventive hensyn. Han påpeker også at loven kom som følge av et skjerpet trusselbilde mot Norge, og at hjemvendte fremmedkrigere kan utgjøre en fare for samfunnet.

– Andre vil tenke seg om dersom det avsies en streng dom. Det kan hindre flere i å dra. Det er også viktig for ekstremister som trenger en unnskyldning overfor miljøet for å ikke reise. Et lengre opphold i fengsel kan være en nedkjølingsperiode for unge radikale islamister, sier Ranke.

Aktoratet mener det er skjerpende at 30-åringen og 28-åringen ikke har brutt med IS, og at det er ugjendrivelig bevist at de hadde planer om å reise tilbake til Syria.

Fredrik G. Ranke og Jan Glent

Frederik G. Ranke og Jan Glent har brukt hele dagen på sin prosedyre i Oslo tingrett.

Foto: Olav Døvik / NRK

Innrømmet IS-medlemskap

30-åringen har forklart at han sverget troskap til IS, men hevder han kun drev med hjelpearbeid. 28-åringen hevder han var medlem av en annen gruppe.

Aktor mener imidlertid at avlyttingsmaterialet viser at de to kjente de samme personene med tilknytning til IS, og at de tilhørte samme gruppering.

Han mener også at flere av samtalene mellom 30-åringen og 28-åringen beviser at sistnevnte var sammen med IS-toppen Bastian Vasquez ved fronten.

– I denne saken har to personer vært i væpnet tjeneste for den verste terrororganisasjonen verden har sett. Det er ikke noe som underbygger påstanden om at de drev med veldedighetsarbeid. De poserer med våpen på bilder, ønsker martyrdøden for seg selv og familien. De mener Bastian Vasquez bare later seg. Hvis han har ligget på latsiden, hva har de tiltalte da drevet med? sier Ranke.

De tre tiltalte i IS-rettssaken i Oslo tingrett

De tre tiltalte i Oslo tingrett.

Foto: Rettstegning: Esther Maria Bjørneboe

Avviser villfarelse

Påtalemyndigheten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at de på forhånd var kjent med at IS, tidligere ISIL, var en del av Al Qaida i Irak, og dermed en terrororganisasjon.

– Her er det nok å basere seg på allmenkunnskap om Al Qaida, men de tiltalte her hadde bedre kunnskap enn det, sa aktor Jan Glent.

30-åringen har forklart at han ikke visste at det var ulovlig å slutte seg til IS, og at denne loven kom mens han allerede var i Syria. Det er ingen unnskyldning, mener aktor.

– Denne bestemmelsen er ikke en total nyskapning, vi har hatt en tilsvarende paragraf siden 1950, sa Glent.

Ranke påpeker at man har en selvstendig plikt til å sette seg inn i lovverket, og mener de ikke kan påberope seg villfarelse.

– Våpenfikserte

Påtalemyndigheten mener også at brødreparet på 28 og 25 år må dømmes for å ha forsøkt å sende en eske med utstyr til broren Egzon Avdyli i Syria.

Glent slår fast at Avdyli kjempet for IS frem til han ble drept i april i fjor, og mener de tre tiltalte viste like stor aggressivitet i avlyttingsmaterialet.

– Vi serveres jihadistenes usminkede verdensbilde i all sin gru. De er dessuten svært våpenfikserte, og har også tilgang til våpen, sier Glent.

Påtalemyndigheten vil også dømme 25-åringen for grovt brudd på våpenloven etter at han kjørte rundt med en avsaget hagle i bilen. Besittelse av en pistol var også i den opprinnelige tiltalen, men dette er nå frafalt.

Våpendeler som skulle sendes til Syria

Våpendeler som skulle sendes til Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger