NRK Meny
Normal

Ber om en halv million til hver av Kristins foreldre

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Bistandsadvokaten ber om at foreldrene til Kristin Juel Johannessen (12) får opptil en halv millioner kroner hver i oppreisning av mannen som er kjent skyldig i å ha drept yngstedatteren deres.

Roar og Linda Juel Johannessen intervjues i Borgarting lagmannsrett

17 ÅRS KAMP: Kristin Juel Johannessens familie har kjempet i de 17 årene som er gått siden drapet, på å få drapsmannen dømt. Her er det faren Roar Juel Johannessen og søsteren Linda Juel Johannessen som intervjues. Ved siden av står bistandsadvokat Nora Hallén (t.v.).

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er ingen grunn til å lempe på erstatningskravet i denne saken, konkluderer bistandsadvokat Nora Hallén.

Henning Hotvedt (40) ble før helgen funnet skyldig i drapet på Kristin Juel Johannessen (12), som ble funnet kvalt og drept 5. august 1999.

Hallén viser til at Høyesterett i 2010 har satt normen for oppreisning til foreldre som etterlatte i drapssaker til 200.000 kroner.

Lang tid med ubesvarte spørsmål

Hun mener imidlertid det er spesielle forhold i Kristin-saken som gjør at foreldrene bør få mer enn det dobbelte enn «normalen».

– De etterlatte foreldrene etter Utøya fikk 300.000 kroner. Jeg mener at forholdene i denne saken gjør at det bør foretas en ytterligere økning av beløpet. Det er vanskelig å komme til et konkret beløp, men jeg mener at man i denne saken er på et sted rundt 500.000 kroner, sier Hallén.

Hun legger særlig vekt på den belastningen som det at drapssaken har vært uoppklart i 17 år, har påført foreldrene.

– Både tidsmomentet, at det har vært en uoppklart drapssak i 17 år, og at det har vært mye oppmerksomhet rundt saken, mener vi vil være av stor betydning for hva oppreisningen bør være i denne saken.

Kristin Juel Johannessens far Roar har selv omtalt det som et helvete.

Hallén påpeker at foreldrene fortsatt sitter med ubesvarte spørsmål, og at det har vært en påkjenning å leve med at drapet var uoppklart.

– I tillegg har den kampen familien har hatt mot myndighetene og mot manglende etterforskning, vært en tilleggsbelastning, sier Hallén.

Bistandsadvokaten ber om at også Kristins storesøster Linda Juel Johannessen tilkjennes oppreisning, og at størrelsen på den skal settes etter rettens skjønn.

Helseplager

I tillegg til oppreisningskravet, kommer et erstatningskrav på til sammen like i underkant av 4 millioner kroner til Kristins mor Anne, far Roar og storesøster Linda. Erstatningen skal dekke tapt arbeidsinntekt, samt utgifter de har hatt til medisinsk behandling.

– Man kan se hva denne saken har medført av konsekvenser for de etterlatte, sier Hallén,

Kristins mor, far og søster har fortalt om store helseplager etter drapet på tolvåringen, og både moren og søsteren er diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Forsvarer Brynjar Meling etter at juryen fant tiltalte skyldig i Kristin-saken i Borgarting lagmannsrett

AVVISER: Forsvarer Brynjar Meling ber retten avvise kravet om oppreisning til Kristin Juel Johannessens familie.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ber retten avvise kravet

Henning Hotvedts forsvarer Brynjar Meling ber retten avvise familiens krav om oppreisning.

Subsidiært ber han om at beløpet ikke settes høyere enn normen.

– Det som gjør at det er vanskelig og brutalt å snakke om dette, også for en forsvarer, er at man selvsagt har sympati med de etterlatte og stor forståelse for den smerte og den lidelse de er påført, sier Meling.

– Men alle drap er en gruvekkende oppleveldse for de etterlatte, så også drapet på Kristin. Det er der rettens objektivitet kommer inn. Spørsmålet er om det her foreligger helt ekstraordinøre omstendigheter sammenlignet med andre barnedrap, legger han til.

Han mener også at det ikke er godt nok dokumentert at familiens helseplager er en direkte konsekvens av drapet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger