NRK Meny
Normal

Ber om at Syria-farer (24) dømmes til åtte år i fengsel

OSLO TINGRETT (NRK): Påtalemyndigheten mener den terrortiltalte 24-åringen må dømmes til åtte år i fengsel for deltagelse i terrorhandlinger og forsøk på å rekruttere andre til et terrorforbund.

Terrordømt sønn med pistoler

Den tiltalte 24-åringen poserte med flere våpen i Syria. Bildene er frigjort av påtalemyndigheten i forbindelse med den pågående rettssaken.

Foto: PST

Nordmannen er tiltalt for å ha reist til Syria, der han ifølge påtalemyndigheten har vært fremmedkriger for Den islamske staten (IS) og Jabhat al-Nusra.

– Han skulle reise ned til Syria for å delta militært, ikke humanitært, fordi han mente det var en plikt, sier aktor Geir Evanger i sin prosedyre, og legger til at han mente denne plikten var religiøst motivert.

Det er første gang en Syria-farer er tiltalt for etter straffelovens 147 a, fjerde ledd, som gjelder å inngå et forbund for å begå terror.

Etter å ha vist til den eneste saken der paragrafen om terrorforbund har blitt brukt, saken om planlegging av terror mot Jyllands-Posten, kom aktor til at fengsel i åtte år er en riktig straff for 24-åringen fra Østfold.

– Han fremstår som en bevæpnet fotsoldat, som er klar til innsats. Han har stått som vakt, han har hjulpet andre med å reise ned, og han tilkjennegir at han også har til hensikt å reise tilbake igjen, sier Evanger om den tiltaltes rolle.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Statsadvokat Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger sier han tviler på at den tiltalte drev humanitært arbeid i Syria.

– Var innom tre grupperinger

Statsadvokat Geir Evanger

Statsadvokat Geir Evanger mener retten kan se bort fra at den tiltalte dro til Syria for å drive humanitært arbeid.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Det er andre gang en sak med norske fremmedkrigere fra Syria går for en norsk rett. I mai ble tre personer dømt til fengsel i inntil fire år og ni måneder for tilknytning til IS.

Grunnen til at påtalemyndigheten nå ber om en straff som er nesten dobbelt så streng, er altså at mannen fra Fredrikstad skal ha inngått et forbund med andre fremmedkrigere.

24-åringen har selv forklart at han var i Syria for å drive humanitært arbeid. I løpet av rettssaken har han imidlertid også innrømmet at han hadde vært væpnet vakt på grensen mellom Tyrkia og Syria.

Aktor Geir Evanger begynte sin prosedyre med å forklare fremveksten til Den islamske staten og Jabhat al-Nusra, og å slå fast at dette er terrororganisasjoner.

Han forklarte videre at han mener den tiltalte i Syria først oppsøkte IS, før han gikk via en annen organisasjon kun bestående av utenlandske krigere, og over til Jabhat al-Nusra.

AK 47

Dette bildet av våpen sendte den tiltalte til en norsk mann som senere dro til Syria, med teksten «that's how we roll».

Foto: PST

– Motiveringen til disse gruppene er flerdelt, men i bunnen ligger etableringen av det islamske kalifatet. Ekstremistene er villige til å bruke våpen for å innføre sharia i samfunnet, sa Evanger.

– Bestilte våpendeler

Sentralt i rettssaken står blant annet bildebevis den tiltalte 24-åringen selv har sendt via Facebook til en venn i Norge. På bildene, som har blitt presentert i tingretten, poserer 24-åringen med blant annet automatvåpen og rakettkastere.

Det er på det rene at 24-åringen var i Syria i 2013, og at han kom tilbake til Norge med en skuddskade i beinet. I retten tirsdag la Evanger frem dokumentasjon på at tiltalte og en annen, nå avdød norsk Syria-farer, i forkant diskuterte hvilken gruppe man skulle slutte seg til.

Diskusjonen handlet blant om hvilke islamske retninger de ulike grupperingene i Syria fulgte, og hvorvidt man fikk våpen da man kom til Syria. Evanger gikk også gjennom en rekke bestillinger den tiltalte har gjort av optikk og kikkertsikter til våpen, skuddsikre vester, albu – og knebeskyttere, ammunisjonstasker og briller.

– Tok kredittlån

Ubaydullah Hussain på vei inn i retten

Ubaydullah Hussain på vei inn for å vitne tidligere i rettssaken.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Evanger mener dette viser at den tiltalte ikke hadde til hensikt å jobbe som hjelpearbeider i Syria, slik den tiltalte hevder.

Ifølge påtalemyndigheten tok 24-åringen opp flere kredittlån i forkant av Syria-turen. På denne måten, og ved å videreselge mobiler, skal tiltalte ha klart å skaffe seg en større kontantbeholdning.

Aktor la også fram dialog den tiltalte hadde med en utenlandsk kvinne om muligheten for å gifte seg. Her skriver den tiltalte selv at han var tilknyttet Jabhat al-Nusra, og IS, men at han forlot sistnevnte gruppe fordi han ikke likte hva de gjorde mot «folket».

– Fotavtrykk etter Hussain i hele saken

Påtalemyndigheten legger også vekt på at den tiltalte hadde kontakt med flere profilerte, norske islamister som Ubaydullah Hussain og Arfan Bhatti da han var i Syria. Evanger mener det er på det rene at tiltalte har en tilknytning til ekstremistgruppa Profetens Ummah i Norge.

– Det er fotavtrykk av Ubaydullah Hussain gjennom hele denne saken, mener Evanger.

Hussain har tidligere vitnet i saken. Den profilerte islamisten hevder at den tiltalte var uenig med Profetens Ummah, og kun drev med humanitært arbeid i Syria. Påtalemyndigheten mener kontakten mener den tiltalte og ekstremistgruppa var sterk, også etter at tiltalte kom tilbake til Norge for å få behandling skuddskaden i beinet.

Påtalemyndigheten viser blant annet til at tiltalte i perioder var en av administratorene for Facebook-gruppa til Profetens Ummah.

Avslutningsvis i prosedyren la Evanger fram samtaler den tiltalte hadde på Facebook, og mener disse viser at den tiltalte hadde til hensikt å ta seg tilbake til Syria.

– I'll be back, skriver den tiltalte til en annen radikalisert nordmann en av disse Facebook-samtalene, og viser til muligheten for en retur til det borgerkrigsherjede landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger