Hopp til innhold

22. juli-kommisjonens budsjett sprekker – ber om mer penger

Kommisjonen som skal undersøke terrorangrepene den 22. juli frykter budsjettsprekk. Nå ber de om mer penger.

Bjørn Otto Sverdrup

BEFARING: Sekretariatsleder Bjørn Otto Sverdrup og resten av 22. juli-kommisjonen var på befaring i Regjeringskvartalet høsten 2011. 13. august i år kommer rapporten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I et brev til statsministerens kontor skriver kommisjonen at de trenger 2,7 millioner kroner mer enn planlagt.

Den endelige prislappen for 2012 blir dermed 27 154 285 kroner.

– Dette er totalkostnader, der alt fra lønn til husleie og kopimaskiner er med, sier sekretariatsleder Bjørn Otto Sverdrup til NRK.no.

– Vanskelig å vite

Alexandra Bech Gjørv i rettssalen

I RETTEN: 22. juli-kommisjonens leder, advokat Alexandra Bech Gjørv, var tilstede da Anders Behring Breivik forklarte seg i rettsal 250 under femte dag av rettssaken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ifølge Sverdrup har det vært vanskelig å beregne akkurat hvor mye penger kommisjonens arbeid kommer til å koste. Knappe to måneder før rapporten skal legges fram, innrømmet de at de trenger mer penger for å gjøre jobben.

I brevet datert 26. juni forklarer kommisjonen hvorfor budsjettet ser ut til å sprekke:

  • Gransknings- og intervjuarbeidet koster mer penger enn antatt.
  • Pågangen fra media har gjort at kommisjonen må kjøpe hjelp fra rådgivningsfirmaet Zynk og bruke penger på produksjon av grafisk materiell.
  • Utgiftene knyttet til produksjonen, ferdigstillingen og presentasjonen av rapporten øker med 500 000 kr, fra 750 000 kr til 1 250 000 kr.

– Dyrt å dokumentere

Kommisjonen skriver også at prislappen øker fordi de har hatt «behov for flere forklaringer i sluttfasen av undersøkelsesarbeidet, og dokumenteringen og referatskrivingen fra disse er omfattende og arbeidskrevende.»

Sverdrup ønsker ikke å gå ut med hvor mange mennesker som har forklart seg for kommisjonen, men sier at det er snakk om et tresifret antall.

Offentlige tjenestemenn som blir innkalt, har forklaringsplikt overfor kommisjonen.

– Og så har vi sagt at man har en sannhetsplikt, sier Sverdrup.

Alle forklaringene blir tatt opp på bånd, og innleide konsulenter fra PwC skriver referater som intervjuobjektene får lese gjennom før de signerer.

Det er spesielt dette arbeidet som ble dyrere og mer tidkrevende enn det kommisjonen først trodde.

– Det sier seg selv at det er en stor prosess, sier Sverdrup.

Nær 3700 svar på spørreundersøkelse

Gruppa har også vært på befaring på Utøya og i Regjeringskvartalet. I april var lederen for kommisjonen på tilhørerbenken i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

I tillegg til muntlige intervjuer, forklaringer og befaringer, har kommisjonen bedt om innsyn i samtlige av politiets logger og interne granskinger. Kommisjonen har også sendt ut et spørreskjema til berørte, etterlate og frivillige. I alt har de fått inn nærmere 3700 svar.

Artikkelen fortsetter under bildet:

22.juli-kommisjonen, Utøya

PÅ UTØYA: 22. juli-kommisjonen har vært på befaring både i Regjeringskvartalet og på Utøya. Her fra ankomst på Utvika camping i forbindelse med Utøya-befaringen 11. oktober 2011.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

Nasjonen skal få svar

Resultatet av kommisjonens omfattende arbeid legges fram 13. august. Da får nasjonen svar på en rekke spørsmål om hva som skjedde den 22. juli i fjor.

Se faktaboks under. Artikkelen fortsetter:

Stor spenning

Allerede fem dager etter terrorangrepet som tok livet av 77 mennesker, bestemte regjeringa at de skulle nedsette en uavhengig kommisjon.

Mens Stortingets 22. juli komité kom med anbefalinger for beredskapen i framtida, og rettssaken mot Anders Behring Breivik behandlet skyldspørsmålet, er kommisjonens mandat både bredere og dypere.

Derfor er det knyttet stor spenning til hva rapporten som legges fram i august kommer til å inneholde.

Samtidig understreker regjeringa at det ikke er snakk om en tradisjonell granskningskommisjon. I stedet skal de gi en samlet framstilling av hva som skjedde i Regjeringskvartalet og Utøya den 22. juli. Kommisjonen skal også peke på hvordan samfunnet kan bli bedre rustet mot lignende terroraksjoner i framtida.

Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor, opplyser at regjeringa foreløpig ikke har behandlet søknaden fra 22. juli-kommisjonen.

AKTUELT NÅ