NRK Meny
Normal

Ber om 18 års fengsel for øksedrap

Aktor la ned påstand om fengsel i 18 år for de tiltalte venninnene i Klemetsrud-drapet. Forsvarerne mener de må frikjennes.

Klemetsrud-drapet

Hans Rickard Strømner ble funnet under en presenning i september 2011, ti uker etter at han ble drept.

Foto: Scanpix

Aktor Bjørn Kristensen

Aktor Bjørn Kristensen.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Aktor Bjørn Kristensen mente venninnene på 22 og 23 år begge hadde vært så delaktige i drapet at de må dømmes likt.

Hans Rickard Strømner (23) ble funnet under en presenning i september 2011, ti uker etter at han ble drept.

Strømners kjæreste drepte ham med en øks om morgenen 10. juli mens han sov på deres felles soverom på Rustadsaga i Oslo. Venninnen er tiltalt for medvirkning til drapet.

Begge har erkjent de faktiske forholdene, men regner seg ikke som straffskyldige. De hevder at de handlet i nødverge.

Må ha prøvd alle utveier

Aktor startet prosedyren tirsdag med å gå gjennom vilkårene for nødverge.

Han viste til flere tidligere avgjørelser i retten, og hvorfor han mener nødverge ikke kan brukes i dette tilfellet.

Han bestred ikke at Strømner kunne ha vært voldelig i perioden over rundt to år da Strømner og en av de tiltalte var kjærester, men påpekte at retten kun har tiltaltes ord for dette.

Uavhengig av dette hevdet aktor at trusselen ikke kvalifiserer til nødverge.

– Uansett om vi legger til grunn all den vold tiltalte forklarer han har utsatt henne for – da han ble drept mens han lå og sov i sin seng, var det ingen nødvergesituasjon overhodet, sa aktor Bjørn Kristensen i retten.

Et vesentlig poeng er at alle andre muligheter skal være prøvd.

– Hvis eneste utvei er å drepe, hvorfor ringte de ikke da til politiet? De gjorde alt de kunne for å skjule liket. De vasket ned leiligheten og kjørte av gårde, sa Kristensen.

Til tross for tilståelsen, mener aktor at tiltalte ikke kan regne med vesentlig strafferabatt.

– Strafferabatt for en uforbeholden tilståelse er ikke tilfelle når de påberoper seg nødverge, men tilståelsen i seg selv gir noe rabatt, argumenterte Kristensen.

– Viste til Orderud-saken

Aktor mente også at venninnen må dømmes for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap.

Hun var egentlig den som skulle ta livet av Strømner, men klarte ikke å utføre handlingen, og overlot øksa til venninnen som utførte drapet.

Kristensen viste til Orderud-rettssaken der Kristin Kirkemo ble dømt for medvirkning, siden hun skaffet våpenet og ikke gjorde noe for å avverge faren.

– Hvis hun skulle blitt frikjent for medvirkning, måtte hun ha skreket ut, dyttet til henne, gjort hva som helst for å forhindre drapet. Hun bare snur seg bort, og det må da ha fremstått overveiende sannsynlig at drapet ville skje. argumenterte aktor.

– Begge to må domfelles for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap, konkluderte Kristensen.

Strømner-drapet

Ole Petter Drevland (t.v.) og Benedict de Vibe forsvarer henholdsvis Strømners kjæreste og hennes venninne i drapssaken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Må frikjennes

Forsvarer Ole Petter Drevland startet med å påpeke at tiltaltes forklaring må legges til grunn dersom den ikke kan utelukkes.

– Det fremstår som åpenbart og faktisk bevist at tiltalte har vært utsatt for omfattende, stygg mishandling. Psykisk, fysisk og seksualisert vold, sa Drevland.

Han påpekte også at frykt for å involvere andre med tanke på mulige represalier er gjennomgående for denne type saker.

Strømner ble i 2009 dømt for vold mot en kvinne.

– Dette skjer innenfor husets fire vegger, uten noen andre til stede, sa Drevland.

Han mente også at 22-åringen er naiv og umoden og at hun på grunn av hennes psykiske tilstand ikke var i stand til å vurdere andre alternativer.

– Derfor mener jeg tiltalte må bli å frifinne, konkluderte Drevland.

Om tiltalte domfelles, mener Drevland hun må få rundt 20 prosent strafferabatt for uforbeholden tilståelse og at handlingen er gjort for å redde andres liv (§ 56 a i straffeloven).

– Medtiltalte trakk seg

Benedict de Vibe forsvarer venninnen som ikke utførte selve handlingen.

Han ba også om frifinnelse.

Dersom retten kommer til frifinnelse på grunn av nødverge, sa Vibe at det også vil gjelde for venninnen. Men dersom det ikke bli nødverge, mener han at venninnen likevel skal frifinnes for drap.

– Hun ønsker ikke at jeg skal prosedere på dette, men det er viktig å få frem. Hun har en frivillig tilbaketreden og dersom en trekker seg fra et fullendt forsøk så kan man gjøre det straffritt, mente Vibe ifølge Aftenposten.no.

Dette er de tiltalte

Tiltalte nummer 1:

Er 22 år og var Strømners kjæreste til og fra gjennom to år. De bodde sammen noen uker før han ble drept. I politiavhør har hun forklart at hun gjorde det slutt med Strømner i begynnelsen av juli og at hun en tid hadde vurdert å drepe ham. Hun er tiltalt for å ha hugget ham i halsen med en øks mens han sov i deres felles seng. Han døde like etter.

Tiltalte nummer 2:

Er 23 år og venninnen til tiltalte nr. 1. Hun skal ha vært med på planleggingen av drapet, blant annet ved at hun og Strømners kjæreste vurderte forskjellige drapsmetoder, rottegift i maten (som hun skaffet til veie) eller bruk av kniv. Hun valgte ut øksen som ble brukt og etter planen var det hun som skulle ta livet av Strømner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger