NRK Meny
Normal

Ber norske myndigheter legge press på Frankrike

Venstre og KrF mener norske myndigheter bør legge press på Frankrike for å hjelpe en åttebarnsmor som er blitt kastet ut av Norge.

Åttebarnsmora Simrith bor på flyplassen i Paris sammen med barna sine.

SE VIDEO: Familien på ni har bodd over ei uke på flyplassen i Paris.

Terje Breivik

– I dette tilfellet er det sunt, norsk folkevett og medmenneskelighet å forsikre seg om før utsending at man vet at det er et mottak som ivaretar en barnefamilies primærbehov, sier Terje Breivik, som er nestleder i Venstre.

Foto: Ghorbani / NRK
Hans Olav Syversen

Hans Olav Syversen (KrF) mener norske myndigheter

Foto: Ghorbani / NRK

I over ei uke har mora fra Eritrea og hennes åtte barn bodd på flyplassen i Paris.

Simreth Wolbgeber og barna ble kastet ut av Norge, uten en plass å bo i Frankrike. Ifølge Dublin-konvensjonen skal en asylsøker sendes tilbake til landet hun eller han først søkte om asyl. Dermed har Norge sitt på det reine juridisk sett.

– De sier de ikke kan gjøre noe fordi vi ikke har lovlig opphold eller noe slikt. Kanskje etter 31. mars kan vi kanskje hjelpe dere, sa de, forteller en av døtrene, Elilta Wolbgeber til NRK.

Uten lovlig opphold i Norge er det Frankrikes ansvar å ta seg av familien fordi de kom dit først.

– Må forsikre seg før utsendelse

Selv om Norge følger asylreglene, burde Norge likevel i en slik situasjon forsøke å legge press på Frankrike, mener Venstre og KrF.

– I dette tilfellet er det sunt, norsk folkevett og medmenneskelighet å forsikre seg om før utsending at man vet at det er et mottak som ivaretar en barnefamilies primærbehov, sier Terje Breivik, som er nestleder i Venstre.

– Når det da ikke har skjedd, som i dette tilfellet, så er det like logisk at man tar kontakt med mottakerlandet, Frankrike, utdyper han.

Parlamentarisk nestleder i KrF, Hans Olav Syversen, er enig.

– Jeg synes i alle fall at man med fordel kan ta kontakt for å si at dette er en sak som norske myndigheter er gjort oppmerksomme på når det gjelder hvordan situasjonen er for denne familien.

Røde Kors betaler for hotell i to netter

Også representanter fra SV og Ap har krevd at norske myndigheter engasjerer seg i saken.

På Charles de Gaulle i Paris har familien frå Eritrea fått hjelpeav Røde Kors til å bo et par netter på hotell. På mandag står de nok en gang på bar bakke.

Selv om Politiets utlendingsenhet ser at situasjonen er svært vanskelig, sier de at de ikke kan gjøre noe mer med saken.

Regjeringa ønsker ikke å kommentere saken. Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med franske myndigheter.

Demonstranter ønsket å sette asylbarnas rettighetere på agendaen.

I over åtte norske byer var det lørdag demonstrasjoner for å styrke asylbarnas rettigheter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger