NRK Meny
Normal

Ber ministeren endre loven

Barneombud Anne Lindboe krever at loven endres, slik at barnevernet må begrunne hvorfor de henlegger saker.

Anne Lidboe kommer med konkrete tips til hva stasråden kan gjøre fo å sikre barns sikkerhet.

KREVER LOVENDRING: Barneombud Anne Lindboe henvendte seg direkte til Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) under Debatten torsdag.

Forskning viser ifølge Lindboe at barnevernstjenesten henlegger altfor mange bekymringsmeldinger som dreier seg om vold og overgrep.

Etter en artikkelserie om vold mot barn den siste uken, var dette tema for den direktesendte Debatten på NRK1.

– Det er en tillitskrise i forhold til dem som melder, og det er svært alvorlig for de barna som vi risikerer ikke å fange opp, sier Lindbo, og kommer med en direkte oppfordring til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp).

– Jeg mener at her må du gå inn og endre loven og sørge for at barnevernstjenesten må begrunne hvorfor de henlegger en melding. I dag er det faktisk sånn at de kan henlegge uten å begrunne, så dette er en helt konkret ting det er viktig å få på plass, sier Lindboe.

Gjennomgår barnevernloven

– Akkurat det gjør vi nå. Nå skal vi sette ned et utvalg i løpet av nærmeste framtid som skal gjennomgå hele barnevernsloven. Det har ikke vært gjort siden 1992, påpeker Solveig Horne.

– Samtidig har vi nå sendt på høring et forslag om å gi barnevernet flere tiltak til å kunne gå inn i hjemmet der foreldrene nekter. Dette for å ivareta barns rettigheter. Dette er viktig for å styrke sikkerheten til det enkelte barn, mener Horne.

I en sak fikk barnevernet fikk gjennom syv år 21 bekymringsmeldinger og opprettet 18 undersøkelsessaker. Alle ble henlagt. Det skriver barneadvokat og daglig leder i Stiftelsen Barnas Rettigheter, Thea Totland.

Voldsom økning av vold mot barn

Denne uken har NRK satt søkelys på vold mot barn. Gjennomgangen har vist at antall anmeldte tilfeller av vold mot barn har hatt en eksplosiv økning de siste årene.

I 2006 ble det anmeldt 81 tilfeller av vold mot barn. I 2013 var antallet oppe i 1 791. Fra januar til august hadde antallet allerede kommet opp i 1 138.

Les ekspertenes råd for hvordan du melder vold mot barn til barnevernet.

Trenger 1500 nye helsesøstre

– Vi mangler 1500 helsesøstre. Dere må bidra så det monner, og det er en lang vei å gå, sier barneombud Lindboe, henvendt til helseminister Bent Høie (H).

– Vi ser at den satsingen på skolehelsetjenesten og helsesøstre har gitt resultater, og når vi mer enn dobler det til neste år, forventer jeg og resultater av det, sier Høie.

– Hva betyr det i praksis? spør programleder Ingunn Solheim.

– Det kommer til å komme mange hundre flere helsesøstre når kommunene følger dette opp. Dette er ikke en engangssatsing. Dette blir og fulgt opp i de kommende budsjettene, svarer Høie.

Barneombudet snakker om medisinsk kompetanse og kommer med utfordring til Høie.

TRENGER 1500 HELSESØSTRE: Barneombud Anne Lindboe sier det trengs 1500 nye helsesøstre. Helseminister Bent Høie lover noen hundre.

Tidligere barne-, likestillings- og inkluderingsminister, Inga marte Thorkildsen, i debatten om vold mot barn.

– MANGLENDE ERKJENNELSE: Inga Marte Thorkildsen mener det trengs en holdningsendring i helsetjenesten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger