Hopp til innhold

Ber Kystverket skjerpe rutinene

Fiskeri- og kystdepartementet er lei av å stille uforberedt når media henvender seg om ulykker langs kysten og til sjøs. Nå ber de Kystverket skjerpe varslingsrutinene.

Full City

Fiskeri- og kystdepartementet synes de får for dårlig informasjon når det skjer ulykker til havs. Bildet er av skipet 'Full City', som grunstøtte utenfor Langesund tidligere i sommer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I januar i år fikk Fiskeri- og kystdepartementet og statsråd Helga Pedersen melding om en større skipsbrann via NRK Dagsnytts nyhetssendinger. Varslet fra Kystverket kom først når alt var over.

Dette er én av flere hendelser som viser at informasjonsflyten av og til er så dårlig at den mister sin hensikt, nemlig at den politiske ledelsen skal være informert før nyheten når media.

I et brev til Kystverket ber departementet om at etaten straks iverksetter tiltak som kan sikre en øyeblikkelig varsling av hendelser, samt videre oppfølging.

Her kan du lese brevet: Informasjonsrutiner ved hendelser

Felles loggsystem

Deparementsråd Jørn Krog mener Kystverket må skjerpe rutinene, slik at statsråden og departementet slipper å være fullstendig uforberedt når media henvender seg om ei fersk hendelse.

- Det er lite tilfredsstillende å bli orientert gjennom media om hendelser man kan bli stilt til ansvar for. Slike opplevelser gir ingen god følelse. Derfor bør vi eliminere enhver mulighet for at slike hendelser oppstår, sier Krog.

Nå håper han et nytt rutinesystem, som innebærer at departementet får tilgang til Kystverkets logger gjennom et elektronisk basert loggsystem, vil føre til fortgang i systemet.

- Vi ønsker en sikkerhet for at vi får øyeblikkelig varsel om alle hendelser som kystverket vurderer at er av en slik karakter at de kan utvikle seg til en ulykke.

Store forventninger

Ifølge Krog har det vært en veldig tydelig og merkbar endring i medias forventninger til hva en statsråd skal kunne mene om hendelser på svært kort varsel. Og for å imøtekomme disse forventningene, må departementet være godt forberedt og informert når media ringer.

- Det er jo slik at hvis det skjer en hendelse på kysten som utvikler seg til å bli en ulykke, så forventes det at departementet, og ikke minst statsråden, skal være i stand til å mene noe, kommentere og forholde seg til hendelsen umiddelbart.

Dersom varslingsrutinene ikke skjerpes, mener Krog det vil gå ut over nyhetsdekninga i media.

- Da blir vi for dårlig oppdatert om utviklingsforløpet, og dermed ikke i stand til å gi meningsfylte kommentarer eller ytringer til media.

Må ikke gå utover hovedoppgaven

I brevet understreker departementet at den øyeblikkelige varslinga ikke må gå på bekostning av Kystverkets evne til å håndtere hendelsene operativt.

- Man kan jo alltids diskutere hvorvidt det er rimelig at man skal ha så kort tid på seg til å skaffe seg informasjon. Det må jo ikke bli slik at våre krav til øyeblikkelig informasjon forkludrer Kystverkets førstehåndsoperasjoner knytta til å avverge hendelsene, sier Krog.

"Full City" - glimrende håndtert

Når det gjelder tragedien utenfor Langesund i juli, der skipet "Full City" grunnstøtte og lekket flere hundre tonn olje, mener imidlertid Krog at Kystverket handla helt etter oppskrifta.

- Helt glimrende, spør du meg. Informasjonssystemet fungerte helt som det skulle. Både den elektroniske, den SMS-baserte og den muntlige informasjonen var helt i tråd med det vi ønsker, sier han.

Les mer: Alt om oljekatastrofen utenfor Langesund

Krog påpeker at varslingsrutinene har blitt gradvis bedre siden departementet sendte brevet i mars. Utviklingssamarbeidet rundt den elektroniske loggen er også snart i boks.

Ingen kommentar

Kommunikasjonsdirektør i Kystverket, Ola Steenvagnes, sier at etaten ikke ønsker å kommentere saken overfor NRK.

- Vi ønsker ikke å kommentere saken ut over at dette er en løpende prosess mellom departementet og Kystverket.

Men Kystverket svarte på brevet fra departementet i mars.

Her kan du lese svaret: Kystverkets redegjørelse

AKTUELT NÅ