NRK Meny
Normal

Ber kristne stemme borgerlig

– Fire nye år med rødgrønn regjering vil føre til en avkristning av Norge, mener den nye organisasjonen Kristenfolket.

Bjarte Ystebø
Foto: Vilde Helljesen / NRK

Den lanserte seg selv i dag med en velgerguide som viser hva ikke-sosialistiske kandidater mener om blant annet aktiv dødshjelp, omkamp om ekteskapsloven og Israels sikkerhetsgjerde.

– Dagens regjering har vært en katastrofe for de kristne verdiene i Norge, sier styreleder i Kristenfolket, Bjarte Ystebø, til nrk.no.

Utgangspunkt i ekteskapsloven

Det er særlig den nye ekteskapsloven som gjør at Kristenfolket nå vil gjøre alt de kan for å få kristne velgere til å bruke stemmeretten - og stemme på et av opposisjonspartiene.

Organisasjonen, som baserer virksomheten på bidrag fra privatpersoner, skal fylle kristne aviser med annonser i kampen om et regjeringsskifte.

Video nsps_upload_2009_8_19_20_48_14_2651.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Vil ha kristenfolk på ny kurs. Klikk på bildet for å se video.

– Vi anslår at vi kan nå opptil 200.000 kristne velgere. Klarer vi å mobilisere disse, kan det ha stor innflytelse på valgresultatet. Vi vil gi det kristne engasjementet som finnes på grasrota, et politisk verktøy og en kanal inn mot det politiske arbeidet, sier Ystebø.

– Bare en borgerlig regjering kan stoppe avkristningen

Han er selv medlem av Kristelig Folkeparti, men sier at han ikke ber folk stemme KrF fremfor et av de andre partiene på borgerlig side.

– Vårt eneste partipolitiske standpunkt, er at vi må ha et regjeringsskifte. Den eneste måten å stoppe avkristningen av Norge på, er en borgerlig regjering, sier Ystebø.

Trond Giske

Trond Giske avviser at de rødgrønne vil avkristne Norge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Den rødgrønne regjeringen har revet bort selve fundamentet for samfunnet, nemlig familien, ved at de har oppløst ekteskapsbegrepet, og vi har bare sett begynnelsen på fruktene av det. Vi tror at konsekvensene av å gjøre noe sånt, er katastrofale på sikt.

Giske avviser kritikk

Kirkeminister Trond Giske (Ap) avviser at en ny rødgrønn regjeringsperiode vil bidra til en avkristning av Norge.

– Dette forteller meg at en del av de kampene vi har hatt for økt respekt, toleranse og likeverd, ikke er vunnet en gang for alle, men at de mest konservative kreftene mobiliserer for en borgerlig regjering, sier Giske.

– Jeg håper at det store flertallet i Norge ønsker en kristendom som er åpen, inkluderende og tolerant, og at det viktigste i nestekjærlighetsbudskapet handler om å ta vare på hverandre, særlig gjennom de gode velferdsordningene vi har i Norge. Det som ligger mitt nestekjærlighetshjerte nærmest, er å sette eldreomsorg, skole og velferdsordningen foran skattekutt for de rikeste.

Valgforsker: Har spilt liten rolle velgermessig

Bernt Aardal

Bernt Aardal sier at konservative kristne tradisjonelt ikke har strømmet til valgurnene.

Foto: Scanpix

Forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, Bernt Aardal, er ikke sikker på at denne velgergruppen vil gi et stort utslag på valgresultatet.

– Tradisjonelt har de gjort mer ut av seg i mediene enn det som har gitt utslag i valget. Jeg tror ikke gruppen av konservative kristne er så stor, og mange av dem har holdt seg borte fra politikken, sier Aardal.

– Kjernen stemmer nok allerede på Kristent samlingsparti, Kristelig Folkeparti eller Fremskrittspartiet.

Dermed er det mindre trolig at denne velgergruppen vil utgjøre den store forskjellen for resultatet mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene, men kan heller ha betydning for styrkeforholdet mellom KrF og Frp.

DEBATTEN ER NÅ STENGT FOR NYE INNLEGG. NRK.NO TAKKER FOR DELTAGELSEN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger