NRK Meny
Normal

Ber forsvarsministeren endre reglene

Anniken Huitfeldt (Ap) mener det ikke holder å si at Forsvaret jobber med holdninger. Hun ber forsvarsministeren endre regelverket for å unngå konflikter mellom kvinner og menn i militæret.

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt (Ap) sier avgjørelsen i Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret viser at det er noe feil med reglene.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Mandag meldte NRK at Forsvaret opphever refsen mot løytnanten som beordret Alice Asplund til å bade naken på en øvelse i 2011.

Klagenemnda som behandlet anken fra offiseren, mener han ikke brøt noen lov eller instruks, og at han handlet i tråd med praksis.

Nå tar Anniken Huitfedt (Ap) saken til Stortinget.

– Så lenge det er slik at offiseren har handlet i tråd med gjeldende regler, så mener jeg det er reglene det er noe feil med. Og jeg ber derfor forsvarsministeren innføre nye regler, sier Huitfeldt, leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Umulig å lage regler for alt

Forsvaret holdt først tilbake begrunnelsen fra Klagenemnda, men etter press fra flere medier og politikere, ble den offentliggjort tirsdag kveld. Huitfeldt sier det var opplysende å lese uttalelsen fra Klagenemnda.

– Den sier at offiseren handlet i tråd med det som er blitt praktisert som felthygiene. Men vi kan ikke opptre på samme måte når kvinner og menn er sammen på øvelse. Mange kvinner vil finne det vanskelig å bli beordret til å bade nakne sammen med menn, sier Huitfeldt.

Tirsdag sa forsvarsministeren i Dagsnytt 18 at hun mener lovverket er godt, og at hun ikke så behov for å endre dette.

– Uansett hvor finmaska man kan tenke seg å gjøre et regelverk eller en rutine, så vil man aldri klare å fange opp absolutt alle situasjoner. Derfor vil man alltid måtte overlate noe til skjønn, uttalte Søreide.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Ine Marie Søreide i Dagsnytt Atten

– Man kan ikke lage regler for enhver anledning, men det å bli beordret til å bade naken er ikke enhver anledning. Når man er i leir, har man krav på å dusje separat fra gutta. Og de samme reglene må gjelde når man utfører felthygiene under en øvelse, sier Huitfeldt, som torsdag morgen sendte dette skriftlige spørsmålet til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

«Vil statsråden innføre regler som gjør det klart at kvinnelige soldater skal slippe å bli tvunget til å bade, dusje eller vaske seg nakne sammen med mannlige soldater i leir og under øvelser?»

– Kvinner har i økende grad blitt en del av Forsvaret. Hvorfor har ikke dere gjort noe med dette tidligere, Huitfeldt?

– Nå handler dette om denne saken, som har vært grundig belyst, og vist at her er det ikke regler. Det er viktig at vi ser på årsaken når vi får sånne saker, og det handler om at reglene ikke har vært gode nok, svarer hun.

– Underskudd på regelverk

I går uttalte tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl at Forsvaret mangler regler for to kjønn.

– Jeg mener at det er et underskudd på regelverk nå som man skal ha både menn og kvinner i Forsvaret, sa Arne Willy Dahl til NRK.

Dahl har vært den øverste lederen for påtalemyndigheten for den militære straffeloven fra 1989 til våren 2014, da han gikk av med pensjon.

Da han fikk saken om Alice Asplund på bordet i 2011, etterlyste han klare normer på dette området.

Han mener Forsvaret og politikerne i kanskje for stor grad har latt systemene bare fortsette som før – selv om mye i Forsvaret endrer seg.

– Man har nok langt på vei tenkt at dette går seg til, men så gjør det ikke bestandig det, sa han til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger