Ber folk ta med pass på "danskebåten"

Fra torsdag får ingen uten gyldige reisedokumenter komme ombord på en ferje til Norge. Regjeringen håper tiltaket vil redusere asylstrømmen.

Tollvesenet på Svinesund

Fra torsdag morgen skal grensekontrollene skjerpes. Bildet er tatt på grensen til Sverige, ved Svinesund.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Grensekontroll pressekonferanse

– Regjeringen ønsker strammere asylpolitikk, og har bestemt at vi starter med strengere kontroller på ferger. Men også andre fremkomstmidler inn til Norge vil bli hyppigere kontrollert, sier Knut Smedrud i Politidirektoratet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Nå som Sverige har strammet inn sin asylpolitikk, er målet å hindre at asylstrømmen styres hit til Norge istedenfor, sier Knut Smedsrud i Politidirektoratet til NRK.

Han sier tiltaket fra regjeringen ikke er ment å ramme nordiske statsborgere, men asylsøkere.

– Passfriheten gjelder fortsatt, men man skal kunne sannsynliggjøre at man kommer fra for eksempel Norge og man må fremvise et gyldig ID-kort. Vi oppfordrer likevel nordiske borgere til å ta med pass. Det forenkler prosessen.

Iverksettes fra torsdag morgen

Hver dag trenger i snitt 300 nye asylsøkere et sted å bo i Norge.

I et forsøk på å sikre bedre kontroll med asylsøkerne har regjeringen bestemt at grensekontrollen skjerpes fra torsdag klokken 8.00, og dette skal i første omgang vare i ti dager.

Til nå har det vært slik at personer som har oppgitt at de vil søke asyl i Norge har fått bli med fergene, selv om de mangler ID-papirer. Fergene har også hatt ansvar for å transportere ut personer som tok seg til Norge med ferge, men som ikke fikk oppholdstillatelse.

Denne ordningen stoppes nå selv om verken politiet eller fergeselskapene vet noe om hvor mange asylsøkere som faktisk velger å ta seg vannveien til Norge.

– Tror folk har forståelse for dette

Helge Otto Mathisen

Helge Otto Mathisen i Color Line sier selskapet vil gjennomføre den skjerpede grensekontrollen i samarbeid med politiet fra torsdag morgen.

Foto: Pressebilde Color Line

– Det betyr at passasjerer må vise legitimasjon for å få billett, og politiet vil stå ved skranken for å ha kontroll, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i rederiet Color Line, Helge Otto Mathisen, til NRK.

Color Line vil ikke ha flere ansatte på jobb, men Mathisen tror ikke køene vil øke vesentlig som følge av de nye sikkerhetstiltakene.

– Vi er vant til å håndtere mange mennesker. Dette tar ikke lang tid for oss. Vi tror folk har forståelse for at dette innføres. Det kommer jo ikke så overraskende på oss.

Samarbeider med politiet

Jesper Waltersson

Jesper Waltersson i Stena Line sier økt grensekontroll fører til merarbeid for dem, men at de ikke har noe valg.

Foto: Niklas Bernstone / Creative Commons

– Vi skal samarbeide med politiet, og vi tror dette skal gå greit, sier Jesper Waltersson, pressesjef i Stena Line til NRK.

Til tross for kort varsel håper han morgendagens passasjerer får med seg at de bør medbringe pass.

– Vi legger dette ut på nettsidene våre, og forsøker å informere så godt vi kan, blant annet via media. Forhåpentligvis har de fleste fått det med seg.

SISTE NYTT

Siste meldinger