Hopp til innhold

Ber boligeiere om å selge til innflyttere

Kommunene i Nord-Gudbrandsdalen har lenge slitt med fraflytting. Nå har de tatt kontakt med alle som eier tomme hus og spurt om de vil selge til innflyttere utenfra.

Skjåk

I Skjåk (bildet) har man funnet 41 boliger som står tomme. Flere står i kø for å få lov til å kjøpe eiendommer i de seks kommunene i Nord-Gudbrandsdalen.

Foto: Morten Kielland/Skjåk kommune

Valglogo

Kommunene Dovre, Lesja, Skjåk, Lom, Vågå og Sel har gått sammen om prosjektet «Kom til oss», og kartlagt 390 ledige småbruk og frittliggende eneboliger.

Deretter har de tatt kontakt med alle eierne og spurt om de er interessert i å selge eller leie ut.

59 sa ja, 227 sa nei.

– Vi ble overrasket over hvor mange som har tatt kontakt og vil kjøpe en plass på landet, og hvor mange ledige plasser det var. Mange av eiendommene har imidlertid vært i familien i mange år, så det sitter langt inne hos noen å selge, sier prosjektleder Cecilie Asp.

Vil sette opp guidet busstur

De nærmer seg nå 100 henvendelser fra folk som vil flytte til en av kommunene.

Solgt gård i Skjåk

En av gårdene som ble solgt i fjor.

Foto: Regionkontoret

– Til forskjell fra mange andre tilflytterprosjekter er ikke fokuset på tilflytterne, men på eierne. Vi vil finne eiendommene, og vise eierne at det er mange som ønsker å flytte hit, sier Asp.

Hun understreker at de ikke blander seg i salgsprosessen, men formidler kontakt.

– Vi jobber mot strømmen, men det er flere interesserte enn det er ledige boliger. Folk som vil flytte hit er gull verdt for oss, sier Asp.

Regionrådet vurderer å sette opp en busstur for å vise frem regionen til de interesserte.

– Dette er et av flere tiltak, det må jo mer til. En ting er å bo her, men man skal også jobbe. Næringslivet jobber med rekruttering, og når det faktisk er folk som vil flytte hit, er det kjempeviktig at de får muligheten til det, sier Asp.

Ole Aasaaren

Distriktene preges av myten om at det ikke finnes jobb, sier regionsjef Ole Aasaaren.

Foto: Regionrådet Nord-Gudbrandsdal

Regionsjef Ole Aasaaren forteller at mange har ventet på en mulighet til å flytte ut på landet, og at de fleste er i alderen 20-40 år.

– Arbeidsmarkedet er litt preget av at myten om at det ikke er arbeid å få, men det er alltid ledige jobber innenfor et rimelig bredt spekter. Mange velger også å pendle til annen kommune eller å etablere egen arbeidsplass, sier han.

Flytter «hjem»

Lesja har hatt størst fraflytting i regionen de siste årene.

– Vi har prøvd å ta grep i en tid, men det er ingen som har svarene på hvordan det skal gjøres. Spesielt unge folk har lett for å trekke inn mot byene på grunn av jobb og at de vil bo mer sentralt, sier ordfører Steinar Tronhus.

Kommunen prøver nå å finne unge i etableringsfasen.

– Mange ønsker å bo landlig, kanskje med mulighet til å jobbe hjemmefra og ha en liten gård. Mange vil også tilbake der de kom fra, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

AKTUELT NÅ