NRK Meny
Normal

Beordrer ny straffelov neste år

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har gitt ordre om at den nye straffeloven skal være på plass neste sommer.

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til VG at han er stolt av det justisdepartementet nå har fått til. -I demokratisk perspektiv har vi nå kommet et stort steg videre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I ordren fra Anundsen heter det at lovendringene i sin helhet skal settes i kraft sommeren 2015.

Anundsen nekter å akseptere av lovendringene først kunne implementeres i politiets og domstolenes IKT-systemer i 2021, slik mange fryktet. Anundsens forgjenger, Grete Faremo (Ap), antydet før hun gikk av i fjor høst at endringene ville skje i 2018 eller 2019.

De første endringene av straffelovens generelle del skjedde allerede i 2005 og ble fulgt opp fire år etter med mer konkrete strafferammer, hvor blant annet strafferammene for vold i nære relasjoner ble økt med rundt 50 prosent.

Anundsen sier til VG at han så på det som et demokratisk problem at tidligere regjeringer ikke var i stand til å følge opp lovlige vedtak fattet av Stortinget.

– Å få på plass endringene i straffeloven var noe av det aller første jeg grep fatt i da jeg ble justis- og beredskapsminister. Det bar en stor fare for at loven først kunne blitt en realitet i 2021, 16 år etter at den ble vedtatt. Slik ville jeg ikke ha det, sier han.

Pengene til iverksettelsen av den nye straffeloven er skaffet fram via omdisponering av midler til det såkalte Merverdiprogrammet i politiet, som har en kostnadsramme på minst 2,4 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger