NRK Meny
Normal

Bensin- og dieselbiler blir dyrere med Frp i regjering

Siv Jensen (Frp) tar rosen for gulrøttene i omleggingen av bilavgiften og henger pisken på samarbeidspartiet Venstre. – Siv har frekkhetens nådegave, sier Venstre.

Partileder Siv Jensen taler til FrPs landsstyremøte

Partileder Siv Jensen (Frp) sa til eget landsstyremøte at de som forurenser mest må regne med å betale mest avgifter i fremtiden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I søndagens tale til Frps landsstyre forberedte partileder Siv Jensen (Frp) partiet på høyere avgifter på klimagassutslipp. Det betyr i klartekst dyrere bensin- og dieselbiler med Frp i regjering.

Hun sa at det er i tråd med Frps prinsipper om at forurenser skal betale mest av klimaregningen.

Utspillet kommer i forbindelse med at de fire samarbeidspartiene i disse dager forhandler om såkalt grønt skatteskifte. Det betyr en økning i avgifter på utslipp av CO2.

Siv: – Frps gulrot + pisk fra KrF og Venstre = miljøgevinst

I talen tok Jensen æren for gulrøttene i omleggingen av bilavgiften. Samtidig beskyldte hun samarbeidspartiene KrF og Venstre for å tvinge regjeringen til også å bruke pisk.

– I år ble bilavgiftene lagt kraftig om. KrF og V har fått gjennomslag for å prise utslippene høyere, mens vi har fått gjennomslag for å prise vekt og hestekrefter lavere. I sum gjør det moderne og miljøvennlige biler billigere, og det er det behov for, sa Jensen til landsstyret.

Omleggingen er, ifølge Jensen, at folk flest stimuleres til å velge utslippsgjerrige biler fremfor dieselbiler. Det har også vist seg på salgsstatistikkene for nye biler det siste året.

Fremstillingen av hvem som la hvilke tiltak på bordet får imidlertid Venstre til å gå i taket.

Venstre: – Smålig og frekt av Siv

Terje Breivik (V) på vei inn til forhandlingsmøte om neste års statsbudsjett

Nestleder Terje Breivik (V) er oppgitt over Siv Jensen.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Samarbeidspartiet Venstre mener Jensen er både smålig og frekk når hun tar æren for gulrøttene og skyver ansvaret for pisken over på andre i omleggingen av bilavgiften.

Spesielt ettersom de mener at det er Venstre og KrF, ikke Frp, som har lagt både gulrot og pisk på bordet i forhandlingene.

– Det er smålig av Siv Jensen å ta æren for det grønne skiftet vi har i bilparken. Hun har frekkhetens nådegave når hun tar æren for avgiftskutt og veksten i salget av miljøvennlige biler. Hele grunnen til at Siv Jensen kan stå på talerstolen å skryte av dette, skyldes endringer i miljøvennlig retning Venstre og KrF gjorde i Siv Jensens forslag til statsbudsjett i forhandlingene på Stortinget, sier finanspolitisk talsmann i Venstre Terje Breivik i en e-post til NRK.

Han sier det også er samarbeidspartiene som har forhandlet inn lavere avgifter også på miljøvennlige plug-in hybridbiler.

– I Siv Jensen sitt forslag til statsbudsjett lå det ikke inn noe forslag om endringer i engangsavgiften. Dette ble forhandlet inn av Venstre og KrF og ble en del av den endelige budsjettavtalen, sier Breivik.

Mandag holder holder Venstre høring om grønt skifte i Stortinget. Hit kommer en rekke organisasjoner, blant annet:

  • NHO
  • Virke
  • Transportøkonomisk institutt
  • Norsk olje og gass
  • Energi Norge
  • Bellona
  • Zero
  • Naturvernforbundet
  • Fremtiden i våre hender
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger