Benjamins mor: – Jeg blir redd

Benjamin Hermansens mor reagerer sterkt på at mannen som har sonet 12 år for drapet på sønnen, igjen er aktiv i nynazistiske miljø.

Marit Hermansen reagerer sterkt på at mannen som drepte sønnen hennes Benjamin i 2001 igjen er aktiv i nynazistiske miljø.

Marit Hermansen frykter mannen som drepte sønnen hennes har steget i gradene siden 2001. Han er igjen aktiv nynazist, ifølge flere medier.

Benjamin Hermansen

Benjamin Hermansen ble bare 15 år.

Foto: NRK

Hele landet var med i kampen mot rasisme etter drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i 2001.

Denne uka har flere medier skrevet at Ole Nicolai Kvisler (35), som har sonet 12 år for drapet, igjen er aktiv i miljø bestående av nynazister.

– Jeg blir redd på veldig manges vegne. Han tenker det samme nå som han tenkte da, sier Marit Hermansen til NRK. Hun frykter Kvisler har steget i gradene etter drapet.

– Det gir høy kred i det miljøet å drepe det de ville kalle en svarting, sier hun.

  • Les også:

Støttemarkering for Benjamin Hermansen

Støttemarkering for Benjamin Hermansen. Kampen mot rasisme ble styrket etter drapet.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Har sviktet

Marit Hermansen mener kriminalomsorgen har sviktet i denne saken, og at Kvisler er like farlig som før.

– Det systemet han har vært del av, også fengselsvesenet, har ikke evnet å gå inn å skape en annen tenkning i ham, sier hun.

Marianne Vollan, direktør for Kriminalomsorgen, sier at de skal ha fokus på ekstreme holdninger i arbeidet med innsatte.

– Kriminalomsorgen jobber med å motivere til endring, uansett hva som er lovbruddet. Det vil også gjelde der lovbruddet knytter seg til ekstreme holdninger, sier hun på generelt grunnlag.

Ole Nicolai Kvisler

Ole Nicolai Kvisler var en av to som ble dømt for det rasistisk motiverte drapet. Han har sonet 12 år.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

– Aktiv i flere miljø

Benjamin Hermansen ble bare 15 år. Han ble drept med kniv i Oslo i 2001. To medlemmer av gruppa Boot Boys ble pågrepet, og senere dømt. En av de to er Ole Nicolai Kvisler.

Dagsavisen skriver i dag at Kvisler skal ha vært reiseleder for en gruppe nordmenn som deltok på et møte om Rudolf Hess i Finland, mens Klassekampen tidligere i uka fortalte at han er med i et voldelig, svensk nazistnettverk.

Kvisler vil ikke kommentere dette overfor NRK, men på spørsmål om han fortsatt er nasjonalsosialist sier han følgende til Dagsavisen: «Jeg er egentlig ingenting».

– Skal ikke behandle meninger

Advokat Frode Sulland, som leder Forsvarergruppen, sier bearbeiding av ideologi som ligger bak vold, ikke er prioritert høyt nok i kriminalomsorgen.

Forsvarsadvokat Frode Sulland

Frode Sulland frykter vi vil se mer ideologisk begrunnet kriminalitet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Ideologisk forankret kriminalitet har ikke kriminalomsorgen brukt mye ressurser på, sier han til NRK.

Han frykter mer av slik kriminalitet i framtiden, men sier kriminalomsorgen må sees på opp mot ytringsfriheten.

– Det man kan bearbeide og søke å påvirke, er hvis noen knytter handlinger til sin ideologi. Tanker og ytringer har man like stor frihet til å ha i et fengsel som utenfor, sier han.

PST: – Lav aktivitet i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de ikke kan kommentere enkeltpersoner, men bekrefter overfor NRK at de følger med på norske nynazister og setter inn forebyggende tiltak.

Martin Bernsen

Martin Bernsen i PST vil ikke kommentere Kvisler direkte.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Bekymringen vår begrenser seg til enkeltpersoner. Vi ser ikke et stort, voksende miljø med lederskikkelser, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Han vil ikke tallfeste hvor mange det er snakk om, men sier at aktivitet han vært lav de siste årene. De ser ingen lederskikkelser som har klart å trekke til seg nye personer.

– Det nynazistiske miljøet har historisk sett gått i bølgedaler med aktivitet. Tidlig på 2000-tallet var det relativt høy aktivitet, mens de siste fem årene har det vært lav aktivitet, og vi er nede i en bølgedal. Men det betyr ikke at det ikke kan stige igjen, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger