Hopp til innhold

Bemanningssak opp i Høyesterett

Høyesteretts ankeutvalg har sagt ja til å behandle saken i spørsmålet om hvem som har det reelle arbeidsgiveransvaret for piloter og kabinansatte i Norwegian.

Norwegian-fly

Hvem har arbeidsgiveransvaret for dem som bemanner flyene til flyselskapet Norwegian? Det spørsmålet skal nå opp i Høyesterett.

Foto: Astri Olsen Husø / NRK

De kabinansatte og pilotene har møtt flyselskapet Norwegian i både lagmannsrett og tingrett for å avklare hvem som egentlig har arbeidsgiveransvaret for dem.

Pilotene og de kabinansatte ønsker ikke å være ansatt i egne selskaper som kun har med de ansatte å gjøre. I tingretten vant de ansatte, mens Norwegian Air Shuttle ASA vant andre runde i lagmannsretten.

I 2015 streiket pilotene i selskapet i 11 dager, mye på grunn av striden om arbeidsgiveransvaret. Norwegian tapte 350 millioner kroner på denne streiken.

De kabinansatte er i dag ansatt i Norwegian Cabin Services Norway AS, mens pilotene er ansatt i Norwegian Pilot Services Norway AS.

Kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, sier de tar avgjørelsen fra ankeutvalget til etterretning.

– Både pilotene og de kabinansatte er ansatt i datterselskaper som er heleid av Norwegian, sier Sandaker-Nielsen.

– Også viktig for andre enn luftfarten

Hans-Erik Skjæggerud, Parat

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

Foto: Parat

Leder i arbeidstakerorganisasjon Parat, Hans-Erik Skjæggerud, er glad for at Høyesterett nå tar saken.

– Det er viktig for oss å synliggjøre at dette er en prinsipiell sak som vil kunne ha betydning også for norske ansatte utenfor luftfartsbransjen.

De ansatte får støtte i saken fra flere av de store arbeidstakerorganisasjonene. I tillegg til Parat stiller YS og LO som partshjelpere.

Skjæggerud frykter ikke at en eventuell dom vil føre til at norske bedrifter som opererer internasjonalt vil forlate landet.

– Vi i Parat kjøper ikke helt den argumentasjonen. Vi vet at europeiske myndigheter er vel så opptatt av denne problemstillingen som vi er.

AKTUELT NÅ