NRK Meny
Normal

Bellona: – Norge må ta ansvar

– Ingen land har større ansvar enn oss for å snu klimaendringene, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Mens Klima- og miljøminister Tine Sundtoft mener det kan være lurere å støtte internasjonale klimatiltak, enn utslippstiltak her hjemme.

Stålverk i byen Port Kembla sør for Sydney

Søndag la FNs klimapanel (IPCC) fram fjerde og siste del av sin femte hovedrapport om klimaendringene. Der kom det fram at de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år.

Foto: TIM WIMBORNE / Reuters

Søndag la FNs klimapanel (IPCC) fram fjerde og siste del av sin femte hovedrapport om klimaendringene.

Der blir det slått fast at menneskeskapte utslipp er hovedårsaken den globale oppvarmingen.

Bellona mener Norge har det største ansvaret for å snu klimaendringene som ett av verdens rikeste land, og at vi her hjemme har et moralsk ansvar for å gå i front for omstillingsarbeidet.

– Norge og andre store forurensende slipper mye billigere unna enn verdens fattigste land, som har minst utslipp, og opplever de største konsekvensene av klimaendringene. Det er himmelropende urettferdig og tilsier at vi må ta en mye større del av opprydningsarbeidet, sier Hauge.

Klima- og miljøministeren: Viktigere å støtte internasjonale klimatiltak

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener på sin side at det er viktigere at Norge støtter internasjonale klimatiltak, enn hva vi gjør med utfordringene i Norge.

– Klimautfordringen er global, Norge står for 0,1 prosent av verdens utslipp. Så hva vi gjør i Norge er viktig, men det er viktigere hva vi får til internasjonalt. Det kan hende at vi vil få mer igjen ved å også støtte gode prosjekter utenlands som da gir mer enn det det vil gjøre i Norge, sier Sundtoft til NRK.

– Jeg forstår ikke hvor den virkelighetsforståelsen kommer fra. Vi må få en helhetlig politikk på klima, det mangler vi i dag. Vi må få en ledelse som sier noe om hva omstillingene skal bestå i, sier Hauge.

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, mener uttalelsen fra miljøministeren er ren ansvarsfraskrivelse.

– Jeg er veldig forundret over at hun bruker den typen argumentasjon, for den argumentasjonen kan veldig mange land i verden bruke, og da blir det ikke gjort noe. Når vi ser på de store utfordringene vi har foran oss, må land som Norge bidra, sier Haltbrekken til NRK.

– Trenger ikke bli kostbart for Norge

Nivået på de tre klimagassene karbondioksid (CO2), metan og lystgass i atmosfæren er det høyeste på minst 800.000 år, skriver klimapanelet i synteserapporten.

Ifølge rapporten har verden allerede sluppet ut to tredjedeler av den mengden CO2 som kan slippes ut, hvis det skal være sannsynlig å nå togradersmålet. Basert på tall i rapporten tilsvarer dette at vi har anslagvis 25 -30 år igjen med dagens utslippsnivå, skriver Miljødirektoratet.

Bellona mener rapporten er en grundig vekker.

FNs klimapanels rapport viser at det ikke trenger å bli kostbart å snu den negative utviklingen, påpeker Hauge.

– Vi blir verken fattige eller arbeidsledige i overgangen til et lavutslippssamfunn. Det vil være langt dyrere å utsette omstillingene enn å handle nå. Rapporten slår også fast at vi allerede kjenner løsningene; nå må de settes ut i live, fastslår Bellona-lederen.

– Ingen plass til nye oljeeventyr

Ifølge forskerne bak rapporten må verdensamfunnet kutte klimautslippene med mellom 40 og 70 prosent innen 2050 for å unngå at temperaturen stiger med mer enn to grader.

Det vil måtte bety null utslipp i land som Norge, og krever at vi avslutter all bruk av fossil energi, sier Naturnvernforbundet.

– Vi i Norge liker å tro at vi bidrar til å løse klimaproblemet, men i realiteten øker vi det. Hvis vi skal unngå dramatiske klimaendringer, er det klart at norsk fossilindustri ikke har noen framtid. Omstillingen må begynne nå, sier Lars Haltbrekken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger