Bellona-lederen: – Tord Lien har prøvd seg på en frekk en

Bellona-leder Frederic Hauge mener konsesjonssaken er «et vanvittig rot», og at tilliten til olje- og energiminister Tord Lien (Frp) henger i en tynn tråd. Også Arbeiderpartiet mener Lien er svekket.

Bellona-leder Frederic Hauge blir intervjuet

– VANVITTIG ROT: Bellona-leder Frederic Hauge mener olje- og energiminister Tord Lien har forsøkt å snike inn en snarvei for utbygging av områder regjeringen er enige med samarbeidspartiene om at ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet, etter neste valg.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

– Dette er et vanvittig rot. Statsministeren sier det er et arbeidsuhell, og olje- og energiminister Tord Lien sier at han nå går tilbake på dette fordi det ble så mye bråk. Her er det ingen tvil om at Lien har prøvd seg på en frekk en, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

I det første kartet som Tord Lien la frem i oppstarten av 24. konsesjonsrunde, lot han ikke oljeselskapene bare nominere de omstridte Lofoten- og Møre-blokkene – som ifølge regjeringens samarbeidsavtale med Venstre og KrF ikke skal åpnes for noen petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden – men også vernede områder utenfor Jæren, Finnmark og Bjørnøya som er unntatt fra oljevirksomhet i forvaltningsplanene.

– Dette har ikke olje- og energiministeren anledning til, og det må være svært vanskelig at han har tillit i Stortinget lenger, mener Hauge.

– Forsøk på å snike inn en snarvei

Statsminister Erna Solberg har sagt at hun ikke hadde sett kartene, og at regjeringen burde ha visst hvilke områder som var inkludert. Solberg har kalt det et arbeidsuhell.

Bellona-lederen mener Lien har forsøkt å snikutvide områder for petroleumsvirksomhet.

– Hvis dette har skjedd tilfeldig, har olje- og energiministeren overhodet ikke kontroll. Dette er et forsøk på å snike inn en snarvei for utbygging av disse områdene etter neste valg, sier Hauge.

Ap-talsmann: – Viser at Lien ikke har kontroll

Selv har ikke Tord Lien villet svare på om oljekartene var et arbeidsuhell eller en bevisst politisk manøver.

– Jeg var kjent med premissene fra Olje- og energidepartementet. Da jeg oppdaget at det ble styr rundt dette, både med samarbeidspartiene og industrien, fant vi det nødvendig å sende en presisering, sa Lien i NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.

Olje- og energidepartementet har sett seg nødt til å sende ut en pressemelding og gjøre det klart at de likevel ikke vil at oljeselskapene skal nominere blokker i de omstridte områdene, som det ikke er aktuelt å utlyse til våren:

Terje Lien Aasland, Arbeidarpartiet, Ap Stortinget

– SVEKKET: Terje Aasland i Arbeiderpartiet mener Tord Lien er svekket som statsråd.

Foto: Anne Lognvik / NRK

«For å skape ro rundt denne viktige konsesjonsrunden for norsk sokkel har departementet sendt brev til selskapene der det framgår at departementet ikke ønsker å motta nominasjoner til 24. konsesjonsrunde i områder det ikke er aktuelt å utlyse,» heter det.

Energipolitisk talsperson Terje Aasland i Arbeiderpartiet mener Lien er svekket som statsråd.

– Hele prosessen rundt den 24. konsesjonsrunde viser at Tord Lien ikke har kontroll. Det er svært uheldig. Etter min mening har han vist en dårlig politisk refleksjon rundt regjeringens parlamentariske grunnlag, sier Aasland.

– Ingen kommer styrket ut av en slik håndtering, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger