Hopp til innhold

Bekymret over henleggelser

– Det er håpløst å fremme saker for Spesialenheten for politisaker, for nesten alle blir henlagt, sier Frode Sulland.

Frode Sulland sier de mange henleggelsene av saker om ulovlig maktmisbruk eller vold fra politiet, er bekymringsfullt. Om folk mister tilliten til kontrollapparatet, har vi et demokratisk problem, advarer han.

ADVARER: Advokat Frode Sulland sier de mange henleggelsene av saker om ulovlig maktmisbruk eller vold fra politiet, er bekymringsfullt. – Om folk mister tilliten til kontrollapparatet, har vi et demokratisk problem, advarer han.

Han er leder for forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Som NRK kunne fortelle tirsdag, ble 460 politifolk i fjor anmeldt for grov uforstand i tjenesten, men ingen ble dømt.

94 prosent av sakene som ble anmeldt som ulovlig maktmisbruk eller vold fra politiet ble henlagt i fjor.

– Demokratisk problem

– Jeg synes det er problematisk. Dette henger sammen med at domstolene i liten grad er villig til å domfelle politifolk. Hvis man får en situasjon hvor folk ikke har tillit til at maktbruken blir tilstrekkelig kontrollert, så er det et demokratisk problem.

Kvalt og drept på legevakten

Høsten 2012 ble Erik Are Stedt kvalt og drept på legevakten etter basketak med to politibetjenter og en ambulansesjåfør. Politiet hevder de ble angrepet, vitner skal ifølge en rapport ha fortalt en annen versjon. Saken ble henlagt.

Foreldrene Erik og Vivi Stedt har påklaget henleggelsen til Riksadvokaten.

– Vi ønsker ikke at de impliserte skal bli straffet hardt. Vi ønsker at de skal være ærlige og innrømme at det er begått en feil, sier foreldrene.

– Utsatt yrke

Jens-Ove Hagen er forsvarer for de to politibetjentene.

Han har vært forsvarer for mange politifolk anmeldt til Spesialenheten.

– Det er et utsatt yrke. De må få den toleranse og handlefrihet som er nødvendig for å beskytte samfunnet, sier han.

Sulland synes ikke det er et godt argument.

– Politiet er spesielt trent til å håndtere vanskelige situasjoner. Det skal derfor, etter mitt syn, ekstra mye til for at det skal være et argument for frifinnelse for profesjonelle maktutøvere som politiet jo er, sier Sulland.

Se saken om Erik Are Stedt her:

SAVNER SØNNEN: Erik og Vivi Stedt synes det er ubegripelig at deres sønn, Erik Are Stedt (innfelt) døde under tragiske omstendigheter på Oslo legevakt høsten 2012. De mener den involverte ambulansesjåføren som tok kvelertak, og to politibetjenter, burde blitt tiltalt i saken. Sjefen for Spesialenheten for politisaker henla saken. Foreldrene har påklaget vedtaket til Riksadvokaten.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger