NRK Meny
Normal

Kontrollutvalget bekymret for amerikansk overvåkning

Utvalget som skal kontrollere de hemmelige tjenestene er bekymret for opplysninger om nordmenn som lagres i FBIs Terrorist Screening Center.

Eldbjørg Løwer bekymret for FBI-arkiv med nordmenn

NETT-TV: Eldbjørg Løwer etterlyser klarere retningslinjer fra Stortinget. Hun ser også med bekymring på opplysninger om nordmenn som gis ut til FBI.

EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) skal passe på at de som overvåker oss ikke går for langt.

Under en inspeksjon hos PST i fjor ble utvalget gjort kjent med at det var behandlet opplysninger om nordmenn i en database tilhørende Terrorist Screening Center (TSC). Dette er en avdeling i FBI som har til formål å identifisere mistenkte eller potensielle terrorister.

Det er uklart hvor mange nordmenn som befinner seg i dette arkivet.

Ber departementet følge opp FBI-arkiv

EOS-utvalget er opptatt av at opplysningene ikke lagres lenger enn nødvendig, og etterlyser hvilke retningslinjer som gjelder.

Utvalget erkjenner at det ikke kan kontrollere FBI, men at det er dets oppgave å kontrollere de opplysningene PST gir videre til amerikanske myndigheter.

Eldbjørg Løwer

BETENKT: Leder Eldbjørg Løwer leverte i dag EOS-utvalgets årsrapport.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Personer som ikke skal være i arkivene skal bli revurdert eller slettet, påpeker EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer.

– Har dere funnet noen avvik?

– Ja, det har vi gjort. Det er fordi arbeidet ikke er gjort på forskriftsmessig måte, ikke nødvendigvis for å skjule noe for oss. Men dette har vi gitt beskjed om, sier Løwer.

Utvalget har flere ganger tatt opp dette med Justis- og beredskapsdepartementet, og bedt dem følge opp med amerikanske myndigheter.

Utvalget ber departementet undersøke «registreringene, herunder grunnlaget for behandlingen av opplysningene, hvem som har registrert opplysningene, hvor opplysningene stammer fra og hva som er formålet med behandlingen.»

Utvalgets kontrolloppgave omfatter ikke utenlandske tjenesters etterretnings- og overvåkingsvirksomhet, men utvalget påpeker at de skal avdekke og forebygge at det øves urett mot enkeltpersoner i Norge.

Ber Stortinget avklare kontrollutvalgets rolle

I høst omtalte NRK en uanmeldt inspeksjon i den militære E-tjenestens hemmelige lokaler i Havnelageret i Oslo.

Bakgrunnen for aksjonen var at EOS-utvalget ble tipset fra flere hold om at det eksisterer et arkiv med hemmelige mapper med sensitive persondata på 400 nordmenn.

EOS-utvalget konkluderte før jul med at E-tjenesten ikke hadde brutt loven, men at E-tjenestens rettslige grunnlag for å behandle sensitive personopplysninger om kildens venner og familie er tvilsomt.

Som NRK omtalte i forbindelse med saken, kan etterretningstjenesten selv bestemme hva kontrollutvalget får se.

– I prinsippet er jo dette et problem, innrømmet Løwer overfor NRK i høst.

Utvalget påpeker i årets rapport at dette må gjøres noe med.

«Dersom vedtaket fortsatt skal gjelde, mener utvalget at lov og instruks bør endres, slik at dette fremkommer eksplisitt i regelverket. Avklaringen vil være avgjørende for intensiteten i og karakteren av utvalgets kontroll med E-tjenesten,» skriver utvalget i en pressemelding om årets rapport.

Rapporten overleveres stortingspresident Olemic Thommessen av utvalgsleder Eldbjørg Løwer tirsdag ettermiddag.

Eldbjørg Løwer

KONTROLL: Her ankommer Eldbjørg Løwer Havnelageret i Oslo sammen med to av sekretariatsmedlemmene i forbindelse med en kontroll av E-tjenestens hemmelige arkiv sist høst.

Foto: BENJAMIN A. WARD / Dagbladet
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger