Hopp til innhold

Her fraktes Behring Breivik til rettsmøtet

Terrorsiktede Anders Behring Breivik har nå ankommet Oslo tingrett for å delta i et rettsmøte som skal bestemme om han fortsatt skal holdes på isolasjon i fengselet.

Behring Breivik ankommer rettsmøtet

Anders Behring Breivik ankommer rettsmøtet i Oslo Tingrett fredag. Han har selv ytret et ønske om å få være tilstede under møtet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Bilen som fraktet terrorsiktede Anders Behring Breivik fra Ila fengsel til Oslo Tingrett ankom Oslo Tingrett like før klokka 11 fredag.

Følget besto av to politimotorsykler, den pansrede, svarte bilen den terrorsiktede vanligvis fraktes i og en hvit bil. Kortesjen forlot rundt klokka 10.40 Ila fengsel i Bærum, der Behring Breivik holdes i varetekt, melder NTB.

Politiet ber om fortsatt isolasjon

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik holdes trolig i en ventecelle nede i kjelleren på tinghuset frem til rettsmøtet starter kl.13.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

For andre gang møter den terrorsiktede i Oslo tingrett.

Under det første rettsmøtet tre dager etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya fikk politiet medhold i åtte ukers varetekt, fire av dem i isolasjon.

Les også: «Arbeiderpartiet har sveket landet, og prisen fikk de betale fredag»

Det har senere kommet frem at kjennelsen om fire uker i isolasjon allerede i første fengslingsmøte var i strid med høyesterettspraksis , men den siktede har ikke ønsket å anke avgjørelsen.

Politiet har nå bedt retten om å få utvide isolasjonstiden med fire uker.

De begrunner det med hensyn til etterforskningen av mulige samarbeidspartnere og to andre påståtte terrorceller i Norge, og ønsker derfor fortsatt full isolasjon av den terrorsiktede.

Behring Breivik til rettsmøtet 19.august

Ifølge forsvarer Geir Lippestad ønsker Anders Behring Breivik å komme til retten og forklare sin situasjon i isolasjon.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Ingen bombehunder eller helikopter

Tingretten har en ventecelle i kjelleren, der Behring Breivik trolig holdes frem til rettsmøtet starter klokken 13.

I motsetning til under fengslingsmøtet den 25.juli, er det ikke satt i sving store, synlige sikkerhetstiltak i dag.

– De som skal inn i salen blir ikke undersøkt med metalldetektor. Jeg har heller ikke sett bombehunder i bygget eller helikopter i lufta, slik som sist, sier NRKs reporter på stedet, Øyvind Bye Skille.

Horden av pressefolk og kaoset som rådet utenfor tinghuset sist Behring Breivik ankom retten, er heller ikke å spore. Ti til femten pressefolk har samlet seg inne i tinghuset, og stemningen er rolig.

Vil stille i mørk dress

Rettsmøtet i dag er ventet å være raskt gjennomført, og slike møter er det egentlig vanlig at skjer uten den siktede til stede. Når en siktet i en straffesak samtykker til politiets ønske om fengsling skjer gjerne det, en saksgang kjent som kontorforretning.

Anders Behring Breivik har derimot ytret ønske om å være til stede i retten.

Geir Lippestad, forsvaren til Anders Behring Breivik

Forsvarer Geir Lippestad har fremmet kravet fra sin klient om å få stille i kjole og hvitt overfor retten.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Han ønsker å komme til retten og forklare sin situasjon i isolasjon, sier den siktedes forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Hvordan opplever han tiden i isolasjon?

– Han sier at det er veldig vanskelig, og vesentlig vanskeligere enn han hadde trodd. Det å sitte helt isolert oppleves av ham som svært vanskelig, og det er tungt for ham med en så mye uvisshet om hvor lenge han må sitte slik, sier Lippestad.

Lippestad forklarer at Behring Breivik likevel er klar over at det i alvorlige straffesaker ikke er uvanlig at det blir lange perioder med isolasjon.

– Nybarbert og nyvasket

Selv om mye tyder på at politiet får viljen sin og at isolasjonstiden forlenges, skal Behring Breivik ha gjort seg klar mentalt for å stille i retten.

Han er ifølge sin forsvarer opptatt av å framstå skikkelig med respektable klær, nyvasket og nybarbert.

Derfor har siktede hatt ønsker om spesielle klesplagg både ved forrige rettsmøte og dagens.

– Siktede har en holdning og spesielle ønsker om å framstå i en bestemt klesdrakt. Første gang var det en uautorisert uniform, og denne gangen var det kjole og hvitt. Nå har retten bestemt at det ikke er passende, og han vil stille i mørk dress, sier Lippestad.

Retten sa onsdag nei til ønsket om å stille i kjole og hvitt, og uttalte:

– Retten er enig med påtalemyndigheten i at også den bekledning siktede nå ønsker å fremstilles i, hensett til sakens svært alvorlige karakter, virke unødvendig forstyrrende, krenkende og provoserende og at den derfor også vil krenke domstolens verdighet.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Retten har to ganger avvist den terrorsiktedes krav om å få stille i spesielle klesdrakter. Her ankommer Behring Breivik retten i en rød Lacoste-genser den 25.juli.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Går for lukkede dører

Retten behandlet også politiets ønske om lukkede dører onsdag denne uka. Politiet ønsket at dørene skulle holdes lukket for allmennheten og pressen for å unngå bevisforspillelse eller annet som kan skade etterforskningen. Noe de fikk medholt i fra retten.

– I en sak som denne har retten forståelse for at politiet trenger tid for å etterprøve siktedes opplysninger om at han har utført handlingene alene.

Les også: Rettsmøte om Behring Breivik for lukkede dører

– Politiet har så langt innhentet et omfattende etterforskningsmateriale. Det vises i denne forbindelse også til siktedes egen forklaring om at det finnes to andre «celler» i Norge, skrev tingrettsdommer Hugo Abelseth i sin kjennelse.

Oslo tingrett

Området ved rettsalen var ved fengslingsmøtet 25. juli avsperret og retten ble satt for lukkede dører. Også dagens rettsmøte er stengt for publikum og presse.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

AKTUELT NÅ