Hopp til innhold

Behring Breivik avhøres fredag

POLITIHUSET (NRK.no): Anders Behring Breivik skal avhøres på nytt fredag. Han skal foreløpig ikke ha stilt noen nye krav til politiet.

Johan fredriksen, Pål-Fredrik Hjort Kraby

ORIENTERTE PRESSEN: Stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Èn uke etter at han gjennomførte de grufulle handlingene på Utøya og i regjeringskvartalet i Oslo, møter 32-åringen til nye avhør hos politiet.

Avhørene starter fredag morgen og varer trolig hele dagen.

Det bekreftet politiadvokat i Oslo politidistrikt, Pål-Fredrik Hjort Kraby under en pressekonferanse på politihuset klokken 13.00 i dag.

– Avhøret fredag vil være en gjennomgang av det syv timer lange avhøret han gjennomførte på lørdag, sier Hjort Kraby.

På spørsmål om den siktede har stilt krav til politiet i forbindelse med det nye avhøret sier politiadvokaten at han ikke er gjort kjent med det.

Han er heller ikke kjent med at politiet har mottatt trusler mot Behring Breivik den siste uken.

Har du tips om denne saken? Kontakt NRK

Søket avsluttet på Utøya

Behring Breivik er kun avhørt én gang siden han ble pågrepet. Han ble mandag varetektsfengslet i åtte uker, og sitter fengslet på Ila der han er underlagt full isolasjon.

Under pressekonferansen fredag bekreftet politiet at søket etter savnede på Utøya er avsluttet. Søket i vannet fortsetter, men antall savnede er nå redusert til et minimum, opplyser stabssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

Onsdag opplyset politiet at antall savnede er redusert til én.

– Det tekniske arbeidet på Utøya forstetter, og øya vil ikke være tilgjengelig for andre enn politiet i lang tid fremover, sier stabssjefen.

Han understreker at politiet er opptatt av at øya skal nullstilles, slik at den kan overleveres til eieren og AUF på en verdig måte.

- Vi må også forsikre oss om at det ikke føles som en belastning å komme tilbake, sier Fredriksen.

Les også: Behring Breivik ble filmet før bomben

Både politiet og Røde Kors er med i arbeidet som fortsatt pågår i Tyrifjorden. Det søkes med både miniubåt og sonar.

– Vi har ikke fått noen beskjed om å trappe ned søket, sier korpsleder Hege Endrerud i Ringerike Røde Kors Hjelpekorps til NRK.

Anders Behring Breivik har erkjent å stå bak både bomben og skytingen på Utøya i avhør kort tid etter pågripelsen, og i fengslingsmøtet på mandag. Han erkjenner likevel ikke straffskyld for handlingene.

Undersøker medhjelpere

Legger ned blomster ved Utøya (siluett), onsdag 27. juli 2011

MINNES OFRENE: Også ved Utøya er det de siste dagene vært ulike markeringer for å minnes ofrene.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Politiet opplyser at avhørene fredag vil foregå på politihuset på Grønland.

Ifølge Kraby er de to mest sentrale spørsmålene om Behring Breivik hadde medhjelpere. Politiet ønsker også å spørre han ut ytterligere om de to terrorcellene han hevder å samarbeide med.

– I manifestet har han sagt at han hadde medhjelpere, og vi forsøker fortsatt å finne ut om dette er korrekt eller ikke, sier Kraby.

Tidligere har politiet opplyst at Behring Breivik ikke vil si noe mer om de to andre cellene han påstår skal finnes i Norge før visse krav blir oppfylt.

Slik ble han pågrepet: – Var et tidels sekund fra å skyte

Siktelsen vurderes fortløpende

Under pressekonferansen torsdag avviste politiet flere spørsmål med begunnelsen om at de fortsatt er på et tidlig stadium i etterforskningen.

– Vet dere hvordan han utløste bilbomben?

– Vi ønsker ikke å kommentere det på det nåværende tidspunktet. Han har kommentert det, men jeg ønsker ikke å gå inn på det nå, svarte Hjort Kraby.

Politiet opplyser likvel at de har kontroll på totalen av sprengstoffet som Behring Breivik disponerte, men ønsker ikke å gå inn på detaljer.

Anders Behring Breivik er siktet i henhold til straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger. Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

32-åringen kan også bli dømt til forvaring.

Forvaring kan føre til fengsel livet ut, på grunn av at den opprinnelige dommen kan bli forlenget et uavgrenset antall ganger.

Ifølge Hjort Kraby er det foreløpig ikke aktuelt å utvide siktelsen, men dette er ikke noe politiet utelukker på sikt.

Hovedforhandling i 2012?

Politiet i Oslo står overfor en enorm oppgave når de nå går i gang med å sy sammen norgeshistoriens største straffesak.

Behring Breiviks grusomme handlinger har hittil kostet 76 mennesker livet.

Hvert av drapene skal etterforskes grundig.

Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / Scanpix

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier til NRK at han håper rettsaken kan komme opp til hovedforhandling i løpet av 2012.

– Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap med de krav til dokumentasjon det innebærer, sier Busch til NRK.

– Vi skal ha tilstrekkelig kvalitet på etterforskningen inn mot hver enkelt som er død. Det synes jeg vi skylder dem, sier Busch.

Falske bombetrusler i Oslo

Politiet opplyste torsdag at det er kommet inn flere bombetrusler til operasjonssentralen i tiden etter 22.juli.

– Vi har mottatt en god del bombetrusler ved opereasjonssentralen, men ingen av disse utgjør noen fare for publikum, understreket stabssjef Johan Fredriksen.

– Slike type meldinger er naturlige etter en slik hendelse. Det er ingen grunn til å tenke at situasjonen er utrygg, sier han.

AKTUELT NÅ