NRK Meny
Normal

YS Stat: Det lønte seg å streike!

«Det lønte seg å streike», skriver YS Stat i en pressemelding. Også staten gir inntrykk av å være fornøyde med avtalen etter nattens forhandlinger.

Pål N. Arnesen

Pål N. Arnesen i YS Stat er fornøyd etter å ha kommet i mål med forhandlingene. Her i forkant av møtet.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

YS Stat har oppnådd en økonomisk ramme på om lag 4,1 prosent. Dette innebærer et generelt tillegg på minimum 12000 kroner per år til alle, noe som sikrer alle økt kjøpekraft, melder forbundet.

– Dette er et godt resultat for YS Stats medlemmer. Det er betydelig bedre enn det tilbudet staten ga oss for en uke siden, og som presset oss ut i en storstreik, sier Pål N. Arnesen, leder for YS Stat.

Han sier forbundet også vant frem kravet om at resultatet for lønnsoppgjøret i frontfaget fortsatt skal være førende for offentlig sektor.

– Vi kjenner ikke det fulle resultatet for denne gruppen enda, men skulle det bli høyere vil det reflekteres i tillegget pr. 1. mai neste år, opplyser Arnesen.

Da forhandlingene ble innledet la de ansatte i offentlig sektor på bodet et krav om en lønnsramme på 4,25 prosent på bordet. Statens kom tilbake med et tilbud på 3,96 prosent.

Arne Johannessen UNIO og fornyings og administrasjonsminister Rigmor Aasrud

Også Rigmor Aasrud (t.h.) er fornøyd med avtalen. Unio Stats Arne Johannessen er det ikke, og har varslet opptrapping av streiken for hans forbund.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

4,07 prosent

I en annen pressemelding skriver Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet at enighetsoppgjøret med LO Stat, Ys Stat og Akademikerne har en ramme på 3,97 prosent.

I tillegg kommer resirkulerte midler på 0,1 prosent. Til sammen utgjør dette 4,07 prosent.

– For staten har det vært viktig å få til et oppgjør innenfor en forsvarlig økonomisk ramme og ikke minst at det innebærer en videreføring av likelønnsarbeidet, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud.

«Delvis oppnådd»

Han legger til at kravet om at kompetanse skal lønne seg er «delvis innfridd», etter at det ble oppnådd det samme resultatet som i privat sektor.

– Slik minsker vi risikoen for at staten taper konkurransen om ansatte med høy kompetanse, sier Arnesen.

YS Stat har også fått en garanti for likebehandling av innleid arbeidskraft og fast ansatte. Oppgjøret har i tillegg resultert i en god likelønnsprofil. Det har også blitt satt av en solid pott til lokale forhandlinger.

– Tar hensyn til den økonomiske situasjonen

Administrasjonsministeren sier avtalen sikrer alle ansatte i staten et generelt tillegg på 12 000 kroner. Utover dette kommer sentrale tiltak som er avtalt partene imellom, samt lokale tillegg.

For en førstekonsulent i staten med 10 års ansiennitet vil dette utgjøre en økning på 17.900 kroner før de lokale forhandlingene starter. Med ett lønnstrinn i de lokale forhandlingene kan økningen bli på til sammen 24.200 kroner.

– Det har vært avgjørende for oss å få på plass et oppgjør som tar hensyn til den økonomiske situasjonen. Det har vi fått til, og det er jeg glad for, sier Rigmor Aasrud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger